Агенцијата за пасишта тврди дека патиштата кои ги гради во Лешница нема да го нарушат екосистемот – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Агенцијата за пасишта тврди дека патиштата кои ги гради во Лешница нема да го нарушат екосистемот

Патиштата кои ги градиме во месноста Лешница на Шар Планина, имаат за цел да им овозможат пристап на фармерите до нивните бачила, и во никој случај нема да го нарушат биодиверзитетот во овој предел, затоа што патиштата се со вкупна должина од 5 километри и истите ќе бида земјени.

Ова е ставот на Агенцијата за пасишта, откако Платформата Пријателите на Шара остро ја осудијата изградбата на патиштата, со кои според нив ќе се уништи екосистемот во Лешница.

Директорот на Агенцијата за пасишта Лулзим Шабани, вели дека и за двата патни правиц кои се градат во Лешница на потегот од Долна до Горна Лешница и од Долна Лешница до Џини Бег, имаат добиено дозвола од Владата на Македонија

Шабани додаде дека Агенцијата за пасишта со отворањето на патиштата, ќе ја развие овчарската гранка во Македонија.

Од Платформата Пријателите на Шара, реагираа дека со изградба на патишта, уништена е природата во најживописниот предел на Шара. Според нив, вакви патишта е недозволиво да има на Лешница, месност кое во идниот Национален парк Шар Планина, треба да биде најзаштитен.

Би те интересирало и

Мекилвам-Поповски: Македонија може да смета на поддршка од Велика Британија

Министерот Роберт Поповски задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност во Лондон имаше средба со Фиона ...

Хрватската претседателка Грабар-Китаровиќ во посета на Македонија

Претседателката на Република Хрватска Колинда Грабар-Китаровиќ, денеска ќе престојува во официјална посета на Република Македонија. Хрватската ...