Администрацијата да функционира и во услови на чести изборни циклуси, бара бизнис заедницата – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Администрацијата да функционира и во услови на чести изборни циклуси, бара бизнис заедницата

И во услови на чести изборни циклуси, основно барање на деловната заедница е да се испорачуваат навремени услуги од страна на администрацијата за да не се блокираат работните процеси на компаниите – вели во интервју за МИА претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески.

Според него, недобивањето одредена дозвола, лиценца или согласност од институциите може многу скапо да го чини бизнисот.

„На тој начин, не само што нема да стане збор за стабилност и одење чекор напред, туку ќе имаме назаден процес кој во одредени ситуации може да доведе и до блокирање на производството, неисполнување на договорените зделки со странските партнери и пропаѓање на бизнисите“, истакнува Азески.

Во однос на бизнис климата во земјата, смета дека е најважно е да се создадат нормални услови на стопанисување. Особено е битно, додава, непречено владеење на правото.

Според Азески, обезбедувањето еднакви услови за домашните и странските инвеститори што е еден од приоритетите на Владата, ќе биде поттик и стимул за дополнителен развој на домашните компании, пред се на оние кои се извозно ориентирани.

Зголемување на производството, извозот и капиталните инвестиции, намалување на невработеноста, унапредување на инфраструктурата, одржување на макроекономската стабилност, како и поголема регионална економска соработка, треба да бидат стратегиски цели на македонската економија, порачува Азески во интервјуто за МИА.

Би те интересирало и

Три села беа отсечени поради огромно свлечиште викендов крај Крива Паланка

Околу 3000 жители од трите села Станци, Дренак и Дурачка река викендов беа отсечени од ...

Сведочење за претепувањето на Села: Лицето му беше разобличено, уште еден удар и ќе умреше

Кога дојдов во Собранието вратите веќе беа отворени, имаше полиција но не ги одвраќаше луѓето ...