Албанија нема услови за прифаќање на бегалци – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Албанија нема услови за прифаќање на бегалци

Granica - ograda

Албанија нема услови за прифаќање на бегалци од Сирија и Ирак. Оваа оценка ја изнесе претставникот на Економско – социјалниот Комитет на ЕУ Иониут Сибиан за време на една активност на ЕУ во албанскиот град Скадар.

Претставници на албанското МВР во вторникот соопштија преку албанските медиуми дека Албанија е подготвена да одговори позитивно на дел на бегалци кои доаѓаат од завојуваните држави преку Албанија да заминат за земјите на ЕУ.

Медиумите во Тирана оценуваат дека во близина на границата на Албанија со Грција има групи на бегалци од Сирија и Ирак кои можно е да побараат влез во Албанија. Истите извори нагласуваат дека сега по конфликтите на бегалците на границата помеѓу Грција и Македонија, можно е големи групи на бегалци да се обидат своето патување кон земјите на ЕУ да го реализираат преку Албанија.

Би те интересирало и

Романската полиција истражува „сомнителна“ смрт на локален новинар

Романската полиција соопшти дека истражува „сомнителна“ смрт на познат новинар, кој бил пронајден мртов во ...

Во Грција конфискувана голема колична штетна храна увезена од Турција

Властите во Грција во последните денови конфискувале повеќе од 400 тони штетна храна која во ...