Последни анализи

СЈО чепна во осилото

sjo

Мачната и долготрајна разврска на македонската криза доби драматично забрзување. Македонски „Ди-деј“ за крај на „системот Груевски“. Честа на судиите ја брани Димишкова, не Караџовски. Колумна на Зоран Јордановски. Деветнаесетти октомври 2016. еден ден можеби ќе добие позначајни димензии во редицата датуми кои маркираат клучни моменти и етапи од македонската ...

Повеќе »

Создавање на непријатели: авторитарни и популистички мотиви

vnatre-nikola-ivanov1

Претседателот Ѓорге Иванов во неодамнешното обраќање до јавноста рече дека државата била под закани „и од надвор, и од внатре“ кои биле дел од „туѓа наметната игра што има за цел дестабилизација на Македонија“. Иако звучи алармантно и драматичо, тогаш неговите зборови не беа поткрепени со заклучоци на Советот за ...

Повеќе »

Mоралноста на криминалното низ призмата на економскиот криминалитет во Македонија

blog

Криминалот не би смеело да се „исплати“, односно никој не смее да профитира од своите криминални активности. Ова е основен вредносен постулат околу кој гравитира или во најмала рака би требало да гравитира секоја заедница која што пледира да се нарече општество. Самото вреднување на нешто како (не)исплатливо не наведува ...

Повеќе »

Демократијата не е спортски натпревар за навивање

Elections

Чaрлс Гарет, британски амбасадор во Република Македонија Денес, 15 септември е Меѓународниот ден на демократијата кој секоја година го одбележуваат ООН и нејзините членки. Зошто би славеле систем на управување? По што е толку посебна демократијата? Одговорот е лесен. Демократијата е единствениот систем на управување што го става обичниот човек ...

Повеќе »

Дали метеоролозите треба да одговараат за погрешна временска прогноза?

nevreme

Настаните од 6 август, како ретко кога пред тоа, го фокусираа интересот на пошироката јавност кон Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР), барајќи, евентуална, нејзина одговорност за трагичните последици од невремето во кое животите ги загубија 23 лица. Сепак, и во вториот месец по невремето, сѐ уште нема иницијатива за истрага ...

Повеќе »

Допрва ќе се утврдува каква риба плива во Дојран, а веќе е констатирано дека не е опасна за капачите

пирана

Маглата создадена низ јавноста од контрадикторни информации и тврдења за тоа „дали во Дојранско езеро има пирани“ денеска на заедничка маса ја расчистуваа претставници и експерти од неколку институции. Согласно прелиминарните истражувања на пронајдените примероци риба, посочено и констатирано беше дека станува збор за неавтохтон вид риба што досега не ...

Повеќе »

Легитимност на насилието во политиката

sobranie na rm

Дискретната закана на Никола Груевски дека едвај ја држел ситуацијата под контрола, дека народот вриел и дека можело да му дојде преку глава, потсетувањето на Ѓорѓи Иванов дека имал опција да ја активира армијата за смирување на ситуацијата, како и предупредувањето на Зоран Заев дека ако власта се дрзне да ...

Повеќе »

Професионализмот и натаму e „мисловна именка“ за македонското новинарство

shutit

Уште пред етиката да стане нераздвоен дел од новинарската професија, историски анализирано, главната теза за неморалните практики беше дека новинарството не е професија. Денес, истата теза и дилеми се повторно на маса: дали новинарството, без професионализам, може да биде професија? Ова особено ако се знае дека во изминатиот период новинарството, ...

Повеќе »

И по изборите СПУКМ има нелегитимен претседател!

ukim

Уписите на Универзитот „Св. Кирил и Методиј“ повторно ја актуелизираат темата за изборите за претседател на Студентскиот парламент на Универзитетот (СПУКМ), кој ќе треба да носи одлуки и во име на идните студенти. Спротивно на тврдењето на Изборната комисија, интерните правни акти на СПУКМ укажуваат на нелегални и нелегитимни избори ...

Повеќе »

Дамки врз тендерот за чистење на Владата

Securicom2

Ланскиот тендер за чистење на просториите на Владата и на министерствата, вреден повеќе од 10 милиони евра, бил осмислен и спроведен на начин со кој се елиминира конкуренцијата, упатува истражувањето на БИРН. На крајот тоа и се случило, на јавната аукција се појавила само една компанија, која ја намалила почетната ...

Повеќе »

Што не поплави: пропусните отвори или отворените пропусти?

skopje poplavi

Градителството е крајно сериозна дејност која не трпи импровизации, авантуризам и јавашлак, предупредуваат градежни експерти, по проблемите што ги откри поплавата во скопскиот регион, пишува Дојче Веле на Македонски. По првичната санација на шететите во скопскиот регион кој беше зафатен од поплавите, а одбележана со многу хаос и организациски пропусти, ...

Повеќе »

Анализа – ПЕТОК 1: СФРЈ, ЕУ и несреќното враќање на историјата

Jugoslavija

Денови сме сведоци на настани за кои мојата генерација (родените кон крајот на 70-тите и почетокот на 80-тите) е воспитана да верува дека се дел од минатото и дека апсолутно е невозможно да се повторат во 21 век. Прво една членка на ЕУ се одлучи да ја напушти заедницата, а ...

Повеќе »

Ребаланс на буџетот за 2016 „свето срање“ на економијата

sobranie_5_0

Со ребалансот на Буџетот за 2016 се скрати се`. Секако, освен пензиите, платите на администрацијата и социјалните трансфери. Законската обврска Владата да планира како ќе троши, нас граѓаните ќе не чини 344 милиони евра кои ќе бидат „спискани“, а за кои немаат покритие. За девет години, власта си потроши 2 ...

Повеќе »

Сточарите беспомошни: државата дозволи масакар врз кравите

Goveda-Jazlesta-koza-5-1

Неколку месеци после појавувањето на болеста Јазлеста кожа сѐ уште нема вакцина. Животни умираат по планините, но од Агенцијата никој нема податоци за тоа колку говеда се умрени. Болеста се шири со епидемиски размери, сточарите се во паника. Мали количини на дози се набавени за некои места, но има сомневања ...

Повеќе »

Бруцелозата се уште присутна во Македонија

bruceloza

Во 2015 година, вкупниот број на населби кои се зафатени со бруцелоза изнесува 21 (16 селски и 5 градски населби). Најголем број населени места зафатени со бруцелоза (5) има на територијата на ЦЈЗ Прилеп (4 селски и 1 градска), следува ЦЈЗ Штип со 3 населени места (2 селски и 1 градска), ...

Повеќе »
Close