Анализи – Page 5 – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Последни анализи

Што не поплави: пропусните отвори или отворените пропусти?

Градителството е крајно сериозна дејност која не трпи импровизации, авантуризам и јавашлак, предупредуваат градежни експерти, по проблемите што ги откри поплавата во скопскиот регион, пишува Дојче Веле на Македонски. По првичната санација на шететите во скопскиот регион кој беше зафатен од поплавите, а одбележана со многу хаос и организациски пропусти, ...

Повеќе »

Анализа – ПЕТОК 1: СФРЈ, ЕУ и несреќното враќање на историјата

Денови сме сведоци на настани за кои мојата генерација (родените кон крајот на 70-тите и почетокот на 80-тите) е воспитана да верува дека се дел од минатото и дека апсолутно е невозможно да се повторат во 21 век. Прво една членка на ЕУ се одлучи да ја напушти заедницата, а ...

Повеќе »

Ребаланс на буџетот за 2016 „свето срање“ на економијата

Со ребалансот на Буџетот за 2016 се скрати се`. Секако, освен пензиите, платите на администрацијата и социјалните трансфери. Законската обврска Владата да планира како ќе троши, нас граѓаните ќе не чини 344 милиони евра кои ќе бидат „спискани“, а за кои немаат покритие. За девет години, власта си потроши 2 ...

Повеќе »

Сточарите беспомошни: државата дозволи масакар врз кравите

Неколку месеци после појавувањето на болеста Јазлеста кожа сѐ уште нема вакцина. Животни умираат по планините, но од Агенцијата никој нема податоци за тоа колку говеда се умрени. Болеста се шири со епидемиски размери, сточарите се во паника. Мали количини на дози се набавени за некои места, но има сомневања ...

Повеќе »

Бруцелозата се уште присутна во Македонија

Во 2015 година, вкупниот број на населби кои се зафатени со бруцелоза изнесува 21 (16 селски и 5 градски населби). Најголем број населени места зафатени со бруцелоза (5) има на територијата на ЦЈЗ Прилеп (4 селски и 1 градска), следува ЦЈЗ Штип со 3 населени места (2 селски и 1 градска), ...

Повеќе »

За државата и праведноста или што научив од владеењето на ВМРО-ДПМНЕ

Во Македонија констатирам две периферии на еден симптом: манифестација на моќ и укинување на правдата. Последица: општеството изумира оти не дише воздух: слободата. Не сакам да се занимавам со лечење на симптоми, коментирајќи единечни настани, ами се занимавам со дијагноза, за да стане јасно зошто ни се случува оваа политичка ...

Повеќе »

Антикорупциската во криза: 520 илјади евра и само 1 пријава

Со доаѓањето на нејзино чело на Горан Миленков буџетот на комисијата порасна од 352.000 евра во 2014 година, на 520.000 евра во 2016. Бројот на вработени порасна од 24 во 2014, на 31 во 2016 година. Сепак, во 2015 година овој состав на Државната комисија за спречување на корупцијата поднел ...

Повеќе »

Наставниците не се подготвени за заштитата на личните податоци во дигитализираното образование

Потребни се измени и дополнувања на образовните содржини за прашањата поврзани со заштитата на личните податоци и правото на приватноста на Интернет. Но претходно треба да се развијат програми за континуирана едукација на наставниците во средните и основните училишта, за да можат ефективно да ги употребуваат дигиталните технологии во образованието. ...

Повеќе »

Не одиме во селата

Како и многу други дејности, и земјоделството стана жртва на слабостите во личното обрaзование на Никола Груевски и особено на неговите бескрајно популистички политики. Деновиве, тој нé соочи со уште еден бизарен изум. Патентираше ново развојно решение во областа на земјоделието, а со тоа, наводно и за развој на економијата ...

Повеќе »

АНАЛИЗА: Јавноста мора да има увид во имотната состојба на функционерите!

По постапување, односно иницијатива на Комисијата за спречување на корупцијата, лани е решен само еден корупциски предмет во политиката. Најновиот извештај на државната комисија покажува дека во 2015 година разрешени се вкупно 137 предмети. Лани на адреса на комисијата стасале 552 анкетни листови по избор и именување на функција а ...

Повеќе »

Бројките „вриштат“, ДИК молчи

Работата на ДИК продолжува во тензии и нетранспарентност. Наместо официјални, флуктуираат неофицијални информации, според кои, Комисијата се уште е далеку од можноста да обезбеди веродостоен Избирачки список Остануваат уште четири дена до најавениот датум за распишување на изборите, кој претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски, намерно го одложи за 15-ти април, ...

Повеќе »

Kлиентелизмот во медиумите удар врз јавниот интерес

Илузија е да се мисли дека новинарите имаат слобода да објавуваат негативни вести или да известуваат за спорови за компаниите кои се директни сопственици на медиумите или се во бизнис релации со одредениот медиум. Многу често се емитуваат вести за псевдо-настани односно настани кои имаат маркетиншка или пи-ар функција, иако ...

Повеќе »

Кои се Македонците со сметки и фирми во Панама

  Познати македонски бизнисмени, политичари и државни службеници имаат отворено свои фирми во оф-шор државата Панама. Според документите до кои дојде НОВА, во Панама се регистрирани најмалку пет фирми чии сопственици се македонски државјани. Заедничко за сите фирми е тоа што се основани со основен влог од 10 илјади американски ...

Повеќе »

Што се крие зад одлуката на ДУИ: широка коалиција или избори на 5 јуни?

Соопштението на ДУИ намерно отвора простор во кој за излез од состојбата ќе интервенираат гарантите на Договорот од Пржино, со оглед дека состојбата е далеку од нормални услови за избори, сметаат аналитичари. Неколку сценарија се вртат во јавноста откако доцна синоќа ДУИ соопшти дека партиското претседателство одлучило да ги повлече ...

Повеќе »

Топ 5 фирми што зеле најмногу земјоделски субвенции

БИРН открива кои се фирмите, но и газдите кои добиваат најмногу субвенции од државниот буџет. Најголем дел од субвенциите одат кај „најголемите“ комбинати кои се сè поинтересни за домашните „тајкуни“. Првите три фирми-добитници на најголем дел од субвенции, во сопственичката структура директно или индиректно имаат странски фирми. Некои во Србија, ...

Повеќе »