Арт фестивал „БОШ 2017“ во Гевгелија

Гевгелија денеска и утре е домаќин и организатор на деветтото издание на мултимедијалниот арт фестивал „БОШ 2017“ кој се одржува во чест и почит кон прерано починатиот актер и поет Бошко Бозаџиевски.

Традиционално, фестивалот го организира здружението на граѓани „Арт Еквилибриум“ од Гевгелија од каде најавуваат богата програма од изложби, концерти и настапи на диџеи.

– На повеќе локации во Гевгелија ќе се одржуваат концерти, изложби и видео проекции на кои помалку ќе се зборува, а повеќе ќе кажуваат. Ќе биде тоа своевиден манифест за посветеност, постојаност и континуираност на алтернативната уметничка продукција – велат организаторите од „Арт Еквилибриум“ кои фестивалот го гледаат како можност за непосредна и природна комуникација меѓу нив, учесниците на фестивалот и публиката.

Фестивалот ќе биде отворен со претставување на изложбата ,,Мистер Морген“ која е последен стрип на легендарниот плакат мајстор Игор Хофбауер од Загреб. Изложбата е апокалиптична приказна за урбаните предградија на екс Југославија, составена од 13 дела кои настанале во изминативе 10 години, најавија организаторите.

Овој фестивал, на кој до сега учествувале повеќе од 300 уметници, се одржува под покровителство на Министертвото за култура во рамки на манифестацијата „Нов културен бран“.

Би те интересирало и

Македонската филхармонија со концерт ќе го прослави 73. роденден

Македонската филхармонија со концерт ќе го прослави 73. роденден. Концертот ќе се одржи на 24 ...

Децата ги преземаат училиштата за Светскиот ден на детето

Република Македонија се приклучува кон иницијативата преку поттикнување на училиштата да организираат активности наречени #ДецатаГиПреземаатУчилиштата, ...