Ацтеките исчезналe поради салмонела – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Ацтеките исчезналe поради салмонела

Научниците веруваат дека ја откриле причината за епидемијата што усмрти 17 милиони луѓе. ДНК анализата на заби од 10 тела од гробницата во Оахаки, Мексико покажа дека двете големи епидемии помеѓу Ацтеките во 16 век биле предизвикани од инфекција со салмонела.

Молекуларниот палеопатолог Кристен Бос од Институтот Макс Планк истакнува дека телата од гробницата потекнуваат од времето на првата епидемија, која се случи во периодот од 1545 до 1550 година.

Тоа е единствена гробница што може да се поврзи со епидемијата.

Со новиот компјутерски алгоритан овозоможена е анализа и на исклучително мали делови од ДНК, со што е можно да се идентификува видот на бактерија. Епидемијата била предизвика од Salmonella enterica Paratyphi C, која предизвикува ентеричка треска, вклучително и акутна дијареја и дехидрација на организмот.

Но, се уште не е познато како Ацтеките дошле во контакт со бактеријата.

Преземено од: http://cooltura.mk – КулТура.мк

Би те интересирало и

Странците ги издвоија десетте најубави македонски јадења

Македонското тавче-гравче, ајварот и мусаката, како и неколку други традиционални македонски јадења, се промовирани на ...

Зелените и црвените човечиња од семафорите во Тајван добија девојки

Новите семафори за црвено прикажува анимиран маж како запросува девојка, а за зелено прикажува двојка ...