Банките го избраа швајцарски Џи сол како купувач на нивните побарувања во Фени индустри – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Банките го избраа швајцарски Џи сол како купувач на нивните побарувања во Фени индустри

Банките го избраа швајцарски Џи сол како купувач на нивните побарувања во кавадаречкиот комбинат за никел Фени индустри. Од бугарски Минстрој кој исто така сака влез во фабриката, велат дека не се откажуваат.

Понудата на швајцарски Џи сол како купувач на побарувањата на кредиторите на кавадарчкиот комбинат за никел Фени индустри е избрана за најдобра, ова денес го соопштија банките доверители, Комерцијална и Стопанска банка. Ставот на Комерцијална банка е дека нивната одлука е донесена по целосна оценка на доставените понуди, рокови и услови за исплата на побарувањата, како и сериозноста на Џи сол во текот на целиот овој процес. Од овде посочуваат дека компанијата ја исплатила заостаната плата на вработените а имала и намера да ги исплати сите оние фирми кои прикажале признаени побарувања во постапката за стечај на кавадаречката фабрика, со што влијаело на нивната одлука.

До крајот на овој месец, банките очекуваат целосно да се реализира договорот за откуп на нивните побарувања,согласно понудените услови и дека цело време додека се барал сериозен инвеститор, воделе преговори со бројни субјекти кои пројавувале интерес. Сепак на крајот како што велат тие, единствено понуди за откуп на нивните побарувања доставиле швајцарски Џи сол и бугарски Минстрој.

-Понудите и на двете компании беа сериозни, со огромна заложба и позитивност за овозможување иднина на комбинатот, притоа двајќи доказ за расположливи средства. Откако детално ги анализиравме понудите, одлучивме Џи сол да го избереме како купувач на нашите побарувања, велат банките во писменото обраќање.

И компанијата Минстрој имала понуда за откуп, за нивниот преставник Зоре Темелковски целата ситуација треба што поскоро да се реши.

-Апелирам до стечајниот управник кој го има последниот збор во целата оваа постапка, да се одважи согласно законот прво да ги подмири малцинските акционери или мнозинските доверители да им платат на малцинските акционери како што има официјална понуда од Минстрој гарантирана од првокласна Европска АА Банка, порача Темелковски.

Неизвесноста за судбината на Фени се уште трае, швајцарски Џи Сол и превозниците се договораат, а бугарската компанија Минстрој цврсто е заинтересирана да го преземе Фени.

Автор: Билјана Тошевски

Би те интересирало и

„Standard and Poor’s” го потврди кредитниот рејтинг на Македонија ББ-, со стабилен изглед

Aгенцијата „Standard and Poor’s” соопшти дека го потврдува кредитниот рејтинг на Македонија ББ-, со стабилен ...

Ќе има ли конечно светла иднина за Фени Индустри?

Ќе има ли конечно подобри денови и светла иднина за комбинатот за никел Фени индустри, ...