Боки 13 избран за претседател на Меѓународниот сојуз за цивилно општество и социјално загрозени граѓани

Активистот Бојан Јовановски, познат како Боки 13 денеска е избран за претседател на Меѓународниот сојуз за цивилно општество и социјално загрозени категории на граѓани. На седницата, како што соопштија од Сојузот, гласале 52 делегати, а Јовановски  избран во конкуренција од четворица кандидати. Новата функција тој ќе ја преземе на 22 месецов.

,,Меѓународниот сојуз ќе функционира во земјава и регионот според сите стандарди на ЕУ, со цел зајакнување и заштита на правата на социјално загрозени граѓани. Во текот на првата година предвидена е реализација на два проекти и креирање и подигнување на системите за логистика на асоцијацијата. Се предвидуваат подолгорочни решенија во цивилното општество и кај загрозените категории. Паралелно, предвидено е да тече процес на едукација и подигнување на јавната свест на индивидуално и институционално ниво, како и во рамки на стопанскиот сектор – се вели во соопштението од овој Меѓународен сојуз.

Оттаму му ја честитаат новата функција на Јовановски, потенцирајќи дека тој е личност за која е проценето од страна на делегатите дека во себе има сублимирано орагнизациски, идејни и оперативни квалитети пресудни за реализација на мисијата на сојузот.

Би те интересирало и

Бејли: Јас не го почнав случајот со ДИК

На денешното предавање за корупција пред студентите на Правниот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“  во ...

Штитеничка од Велес од неделата го напуштила Домот за стари лица во Прилеп

Од неделата попладне четириесет и деветгодишната Каролина Арсова од Велес, која од 2013-та година била ...