Валандово ја одложи одлуката за референдум за рудниците во Казандол и Башибос – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Валандово ја одложи одлуката за референдум за рудниците во Казандол и Башибос

Со осум гласови за од вкупно 15, Советот на општина Валандово доцна ноќеска само ја поддржа иницијативата на подносителот на барањето за собирање потписи, но ја одложи за уште најмалку три дена одлуката за референдумско изјаснување на граѓаните по прашањето „дали се за или против работењето на рудниците во Казандол и Башибос“.

Ваквата одлука валандовскиот Совет ја донесе поради потребата од консултации на претседателот на Советот со Закононодавно-правната комисија за правната издржаност на одлуката.

Кај подносителите на барањето за референдум, одлуката е примена со сомнеж од причина што по три дена истекува и мандатот на градоначалникот и советниците поради што сметаат дека оваа локална власт си купила време да не се изјаснува по барањето за реферндум.

Во југоистокот на државата актуелно е референдумското изјаснување на граѓаните за или против отворање рудници. Гевгеличани веќе се изјаснија против, вчера советниците на општина Дојран донесоа одлука референдум да се одржи на 18-ти јуни, во Богданци претходно беше одлучено референдум да се одржи на 11 јуни, а неизвесноста продолжува само во општина Валандово.

Превземено од А1он

Би те интересирало и

Со поголема транспарентност до реформи во јавната администрација – порачуваат европските експерти

Да се направи стратешка рамка која ќе ги постави правилата за реформи на јавната администрација ...

Во Тетово одбележан денот на лицата со Даунов синдром

По повод светскиот ден на лицата со Даунов синдром во Тетово се организираа спортски активности, ...