Врачување на државната награда „11 Октомври“ – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Врачување на државната награда „11 Октомври“

Во Собранието на Република Македонија денеска напладне ќе биде врачена државната награда „11 Октомври“ за 2017 година.

Годинашни добитници на наградата за животно дело се музичкиот уметник Влатко Стефановски во областа на културата и уметноста, и историчарот, проф. д-р Амет Шериф – во областа на науката и образованието.

„11 Октомври“ е највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и другите дејности од јавен интерес на Република Македонија.

Одбор составен од претседател и 12 члена распишува конкурс и донесува одлука за доделување на наградата. „11 Октомври“ првпат е доделена во 1959 година.

Би те интересирало и

В понеделник делови на општина Аеродром без струја

  Заради закажани технички зафати во дистрибутивната електромрежа, без електрична енергија во понеделник ќе останат ...

Одбележан патронатот на тетовската касарна Кузман Јосифоски Питу

Пред споменикот на народниот херој Кузман Јосифоски Питу во Тетовската касарна која го носи неговото ...