Германија ќе ги намали придонесите за пензиско осигурување – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Германија ќе ги намали придонесите за пензиско осигурување

Германија планира следната година да ги намали придонесите за пензиско осигурување што ги собира од работодавачите и вработените за 1,3 милијарда евра, благодарение на рекордно високата вработеност и порастот на резервите.

Конкретните бројки ќе бидат договорени откако владата ќе ги објави ажурираните податоци од даночните приходи на 9 ноември.

Според пресметките, придонесите за пензиско осигурување до 2021 годна би требало да останат непроменети и да изнесуваат 18,7 отсто, а да пораснат во 2022 година на 18,9 отсто поради стареењето на населението во Германија.

Рабодавачите во земјата често се жалат на високите придонеси за пензиско осигурување и често пати досега апелираа до владата да ги намали.

Извор: Макфакс

Би те интересирало и

Нов повик од 7 милиони евра за погранична соработка меѓу Македонија и Бугарија

Близу 7 милиони евра ќе бидат доделени во вториот повик за проекти за програмата за ...

Финска бара начин за чување на конфискуваните биткоини

Властите во Финска се обидуваат да пронајдат начин за складирање на речиси 2.000 биткоини што ...