Голем пожар кај село Требовље, институциите се уште не преземаат ништо – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Голем пожар кај село Требовље, институциите се уште не преземаат ништо

Голем пожар, веќе четири дена беснее во атарот на поречкото село Требовле, кое се наоѓа на 20-тина километри после Самоков. Досега од пожарот се опфатени преку 400 хектари борова шума, а огнената бура се повеќе го зема својот замав.

За ситуацијата која го опфати овој предел, побаравме изјава од Претседателот на месната заедница, г-дин Златко Петровски.

“Пожарот после четири дена, денес го зема својот најголем замав и ако наскоро не се преземе нешто, ова село во кое живеат неколку жители и има голема викенд населба, може да биде целосно уништено. Институциите надлежни за овој проблем, за жал не покажаа никаков интерес за соочување и решавање на проблемот.

Уште во првиот ден се обративме до Дирекцијата за заштита и спасување, од каде не наидовме на интерес за соработка и помош. Имено, оттаму дури третиот ден, вчера после 13 часот беа испратени само 2 мали авиони, кои не успеаа да го локализираат пожарот ниту пак да ја намалат опасноста. Денеска повторно се обративме во Дирекцијата, како и на останатите институции, но се уште нема никаков интерес од нивна страна.

Пожарот не стивнува и се плашиме дека до крај на денот, може да се прошири и до Јасен, со што ќе изгубиме голем дел од убавата природа која ни е на располагање. Но, најважно од се, е тоа што пожарот е опасен по живот за тамошните жители.

Во моментов, единствено се потпираме на помошта на локалните жители и доброволци кои ја понудија својата помош, која за жал не е доволна.

Затоа, апелираме Дирекцијата за заштита и спасување да ја сфати сериозноста на проблемот и да ни помогне во решавање на истиот.“

Доколку не се преземе нешто наскоро, опасноста од пожарот кој може да го проголта целото село се уште демнее. Жителите се во паника и замолуваат за помош од надлежните.

Би те интересирало и

Раководството на МВР отворено за соработка со Независниот синдикат на полицијата

Раководството на МВР и натаму е отворено за соработка со претставниците на синдикатот бидејќи тоа ...

НСП: Само една третина од полицајците имаат нови чизми

МВР тапка во место и не презема ништо освен празни муабети да ги подобри условите ...