Граѓананското општество ретко учествува во донесување на одлуки во рамки на локална самоуправа – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Граѓананското општество ретко учествува во донесување на одлуки во рамки на локална самоуправа

Граѓанското општество и другите локални чинители не се вклучени во донесувањето на важните одлуки во локалната самоуправа, покажа проектот локални партнерства за социјална инклузија, за кој денеска во Тетово се одржа завршна конференција.

За да се подобри ваквата состојба, во рамки на проектот изработен е акциски план, преку кој локалните власти, граѓанското општество и приватниот сектор заеднички ќе донесуваат одлуки. Акцискиот план го потпишаа општините Гостивар, Врапчиште, Брвеница и Кичево, рече Нино Сотироски од невладината организација Ади која го спроведуваше проектот.

Проектот локални партнерства за социјална инклузија, траеше 20 месеци и истиот придонесе да се зголеми соработката меѓу локалните власти, граѓанското општество и приватнито сектор.
Исто така според Невладината организација Ади, свеста кај локалните чинители за донесување на одлуки на општинско ниво се зголемила, благодарение на проектот.

Би те интересирало и

Еколошка акција денеска во Кавадарци, ученици и еколози го собраа отпадот околу езерцето на висорамнината Витачево

Во рамки на акцијата, Ден на планетата земја кој годинава се одбележува под мотото „Да ...

ВМРО-ДПМНЕ се сомнева дека со наместен тендер ќе се набавуваат реагенси, СДСМ најавува подобри здравствени услуги

Опозицијата обвинува дека СДСМ има намера да ја централизира набавката за реагенси за сите лаборатории ...