Гутереш сака во ОН да се создаде нов оддел за борба против тероризмот

Генералниот секретар на Обединетите нации предложи во Светската организација да се создаде нов оддел за борба против тероризмот, кој ќе биде предводен од негов заменик.

Гутереш ова го изјави вчера на неформално заседание на Генералното собрание на ОН.

– Неофицијално ми го предложија следното: неопходно е да се издвојат целна група за извршување контратерористички активности и седиштето на ОН за борба против тероризмот од Одделот за политички прашања и да се создаде нов оддел за борба против тероризмот. Единствена цел на таа мерка е да биде зголемена ефикасноста, без да се променат постоечките мандати во сферата на контратерористичките дејности, посочи Гутереш.

Новиот оддел ќе поднесува извештај за работата пред Генералното собрание, преку генералниот секретар.

Според Гутереш активностите на тој оддел нема да го нарушуваат националниот суверенитет на некоја држава-членка.

– Целта ни е да го зајакнеме партнерството со земјите-членки на ОН во борбата против транснационалниот проблем за тероризмот, кој треба да биде решен колку што е можно поскоро, нагласи генералниот секретар.

Преземено од: Макфакс

Би те интересирало и

ЕП: 10 евра за влез во ЕУ за граѓаните со безвизен режим од 2020 година

Комитетот за граѓански слободи на Европскиот парламент денеска го усвои предлогот на Европската комисија за ...

Пуџдемон до 10 часот мора да одлучи за независноста на Каталонија

Мадрид му даде рок на Пуџдемон до денеска изутрина да даде прецизен одговор дали прогласува независност ...