Дваесетина кумановци ја искористиле можноста бесплатно да студираат во Русија – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Дваесетина кумановци ја искористиле можноста бесплатно да студираат во Русија

За 40 млади луѓе Амбасадата на Руската федерација во Македонија ќе додели стипендии за студирање на руските универзитети.

Студено и далеку од дома, но со извонредни услови за едукативно и професионално дообразување. Дваесетина кумановци веќе имаат минато низ овој образовен процес, дел од нив се уште студираат, а дел имаат дипломирано и работат, вели наставникот по руски јазик Биљана Коцевска.

– Предностите на завршени кадри во Русија се многу големи, почнувајќи со тоа што самиот систем се разликува и ние можеме многу да учиме од нив бидејќи во споредба сме многу различни, студирањето има школски систем на образование, а со тоа студентите се стекнуваат со многу високи знаења и уште недипломирани тие за вработуваат во различни фирми насекаде низ светот, изјави Коцевска.

Сепак, проблемот се јавува со трендот за изучување на рускиот јазик во основните и средните училишта кој е намален. Во македонскиот образовен систем, англискиот јазик е прв задолжителен странски јазик, а рускиот, францускиот и германскиот се нудат како изборни за втор странски јазик. Оној за кој учениците ќе се одлучат во основното училиште мораат да го продолжат и во средното.

Според Коцевска, интерес кај учениците има, но возрасните се тие кои не им дозволуваат да го изучуваат, односно не им се нуди како опција во основните училишта. Токму тоа е причината што бројката на оние кои учат руски јазик во средното образование од година во година станува алармантна.

– Интерес кај учениците постои, меѓутоа нема разбирање од возрасните, посебно тие возрасни кои се наоѓаат на раководни места во нашите училишта, потенцира Коцевска.

Од воздухопловство и авијација, до театарска и драмска уметност, Руската федерација може да им понуди на младите квалитетно образование со овие стипендии. Се што треба да направат потенцијалните студенти е регистрација во електронскиот систем на Russia.Study, пополнување на анкетата и прикачување на скенирани документи кои што се потребни за учествување на конкурсот. Познавањето на рускиот јазик не мора да биде на високо ниво, само во пријавата треба да биде нагласена потребата од учење на подготвителен факултет.

 

Никола Ивановски

Би те интересирало и

Засилени контроли на јајцата пред Велигден, нова регулатива од 2019-та

Засилени се инспекциските контроли за безбедноста и квалитетот на јајцата пред велигденските празници. Покрај контролите ...

Променливо време со сонце и повремен дожд

За првиот ден од пролетта времето во Македонија ќе биде умерено до значително облачно со ...