Децата не пијат доволно вода

Статистиките покажуваат дека повеќе од половината деца кои живеат во развиените земји не внесуваат доволно вода, додека едно од четири деца воопшто не пие вода во текот на денот.

Резултатите исто така покажуваат дека момчињата за 76 проценти помалку пијат вода од девојчињата и често се на граница на дехидрираност.

Лесната дехидрација не може да го загрози здравјето доколку децата континуирано не внесуваат доволно вода и може да настанат когнитивни проблеми (главоболка, мачнина). Лесниот облик на дехидрација кај малите деца предизвикува нервоза, ретко мокрење, сува уста и помалку солзи кога плаче бебето.

Лекарите препорачуваат децата на возраст од една до три години да пијат околу четири чаши вода дневно, додека за децата од четири до осум години треба да пијат пет чаши вода. Кога детето ќе наполни девет години количината на вода зависи од полот: момчињата на возраст од девет до 13 години треба да пијат по осум чаши вода, а девојчињата – седум чаши.

Би те интересирало и

3 масла за брз раст и помалку опаѓање на косата

Кокосовото масло е најдоброто природно масло против опаѓање на косата, бидејќи продира длабоко во влакното ...

Почетокот на настава пред 08.30 часот предизвикува депресија кај учениците

Почетокот на настава пред 08:30 часот наутро го зголемува ризикот од депресија и анксиозност кај ...