Децата од домот „11 Октомври“ наградени за најдобар филм во Италија – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Децата од домот „11 Октомври“ наградени за најдобар филм во Италија

Станува збор за филмот „Два света“, краткометражен филм, кој децата го снимија со своите воспитувачки на дадената тема „Здрава љубов – болна љубов“. Го прикажува животот на едно девојче во домот за деца без родители и животот на друго девојче во сопствен дом со своето семејство.

донација од училиштето Хелен Дорон за домот 11 октомври

Домот за деца без родители „11 Октомври“ е добитник на првата награда за најдобар филм во Бари, Италија, на регионалниот фестивал за филм и детски цртежи Bene – Male.

Станува збор за филмот „Два света“, краткометражен филм, кој децата го снимија со своите воспитувачки на дадената тема од организаторите „Здрава љубов – болна љубов“. Го прикажува животот на едно девојче во домот за деца без родители и животот на друго девојче во сопствен дом со своето семејство.

Премногу сме горди и среќни за успехот на филмот на нашите дечиња. Фестивалот традиционално се одржува секоја година во Италија и е посветен на децата, нивниот развој, детството. Се претставивме со филмот „Два света“, кој ни донесе голем успех и признание, изјави  директорката на „11 Октомври“, Ристенка Атанасова.

Покрај учеството во филмскиот дел на фестивалот, беа претставени и цртежи од децата, а претставниците од Домот учествуваа и во трибина на тема семејно насилство.

Превземено од: Телеграф

Би те интересирало и

Раководството на МВР отворено за соработка со Независниот синдикат на полицијата

Раководството на МВР и натаму е отворено за соработка со претставниците на синдикатот бидејќи тоа ...

НСП: Само една третина од полицајците имаат нови чизми

МВР тапка во место и не презема ништо освен празни муабети да ги подобри условите ...