Европа вработува: Се бараат воспитувачи со плата од 3.000 евра

Воспитувачи, учители, стручњаци за финансии се бараат во Европска Унија, покажува истражувањето на Европската комисија.

Возачи за градежни машини се дефицитарни во Словенија, а бабици во Холандија и Грција. Воспитувачи највеќе се бараат во Шведска, а платите се од 2000 до 3500 евра.

Се бараат и пожарникари, келнери, обезбедувачи ширум Европа. Така во Словачка се бараат продавачи и работници во јавен сектор. Чешка има потреба од администратицни работници и ИТ стручњаци, а пак додека Кипар бара секретарки и пожарникари.

Во Европа сега се бараат и кадри кои претходно не се бараат, до 2025 година во автомобилската индустрија ќе има 888.000 работни места, а од друга страна околу 300.000 работни месета ќе ги снема во занаетчискиот сектор.

Преземено од Фактор

Додади коментар

Би те интересирало и

УНИЦЕФ: Исламистите од Боко Харам се повеќе деца користат како „човечки бомби“

Исламистичката група Боко Харам се повеќе деца, главно девојчиња од североисточна Нигерија, ги користи како ...

Во Мароко се уапсени две лица осомничени за врски со терористите од Барселона

Мароканските власти уапсиле две лица, осомничени за врски со извршителите на терористичкиот напад во Барселона, ...

Close