Екраните нанесуваат сериозна штета на доенчињата и малите деца – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Екраните нанесуваат сериозна штета на доенчињата и малите деца

Специјалисти по детско здравје и развој го алармираат јавното мислење за сериозната штета која ја нанесува прекумерна изложеност на зрачење од секакви видови екрани – смартфони, таблети, компјутери и телевизори.

Ова се вели во публикација на весникот “Монд”.

“Ние примаме многу мали деца, поттикнати главно од екраните кои на 3 години, не го гледаат човекот кој им зборува, не комуницираат, не зборуваат, не комуницираат со околината и се или премногу поттикнувани или премногу пасивни. Според експертите при такво изложување влијанието на електронските екрани, мозокот на бебето не може да се развива нормално.

Станува збор за два механизми – ненамерно привлекување на вниманието и “украдено” време кое би требало да се користи за спознавачки активности. Неодамна кај деца без никакви невролошки болести, се забележува забавување на развојот на говорот и на развојот на детето како целина.

Специјалистите ги споредуваат овие симптоми со слични кај деца кои страдаат од различни форми на аутизам. Крајните манифестации се недостаток на говор кај 4-годишно дете, проблеми со концентрацијата, проблеми со комуникацијата, невообичаена гестикулација и др.“

Детето е во постојан контакт со екранот: директно – кога гледа во него и индиректно кога екранот е вклучен и се наоѓа некаде во собата, на пример, кога родителот чита нешто на компјутерот или на смартфонот, или гледа телевизија.

Превземено од: Локално

Би те интересирало и

10 години помладо за само 10 минути

Малата промена во шминкањето и облекувањето може да направи чуда за вашиот изглед. Единствено што ...

На Клиниката за пулмологија за една минута ќе се вадат тумори на дишното стебло

  Неколкумина специјалисти на Клиниката за пулмологија во Скопје ќе отстрануваат тумори од белите дробови ...