Заев: Застојот во изградбата на автопатите е предизвикан од грешки во проектирањето и нерешени имотно-правни односи

Премиерот Зоран Заев соопшти дека веќе ги има првичните информации за повеќемесечниот застој на изградбата на автопатите Миладиновци-Штип и Кичево-Охрид, којшто, како што рече, е предизвикан од грешки во проектирањето, поради ненавремено решавање на имотно-правни односи на првиот автопат и изместување на трасата на вториот.

За таа цел премиерот Заев најави средба во најскоро време со кинескиот изведувач и со другите вклучени страни во проектите со цел изнаоѓање брзо решение.

Ваквите информации Заев ѝ ги пренел на кинеската амбасадорка Лин Лисјен, со која се сретна претпладнево.

Тој најавил и конкретни иницијативи и од страна на Владата на Македонија за проширување на економската соработка на НР Кина.

Премиерот Заев информираше дека веќе се остварени контакти со кинески компании за соработка во областите на енергетиката и градежништвото, а најави и проширување на соработката во земјоделството.

„Кинеската амбасадорка Лисјен ја поздрави определбата на Владата на Македонија за подобрување на квалитетот на живот на сите граѓани. Амбасадорката Лисјен соопшти дека НР Кина ја поддржува Македонија во евроинтеграциите. Премиерот Заев соопшти дека Република Македонија дава целосна поддршка на единствена НР Кина“, соопшти владината прес-служба.

На средбата е заеднички поздравено традиционалното пријателство меѓу Македонија и Кина и е договорено унапредување на соработката меѓу двете земји во сите сфери од интерес на граѓаните на двете земји.

Извор: Макфакс

Би те интересирало и

Малолетници жртви на трговија со луѓе: Ги експлоатираат за тешка физичка работа

Граѓаните кои се трудово експлоатирани не се доволно информирани за да ги препознаат начините на ...

Апел за помош: Насмевката на малата Хана не смее да згасне

На почетокот од оваа година животот станал суров кон една мала убавица од Виница. Четири ...