Заедничка показна вежба на АРМ и Црвениот крст на Република Македонија

Заедничка показна вежба за животоспасувачи одржаа во петок Армијата на Република Македонија (АРМ) со Црвениот крст на Република Македонија(ЦК на РМ).

На вежбата која се реализира како дел од активностите за одбележување на 25 години од постоењето на АРМ се покажа високо ниво на координирани активности на припадниците на АРМ и волонтерите на Црвениот крст во спасување животи при замислена кризна ситуација.

Воедно ова беше завршен практичен тест на четиринеделната обука за животоспасувачи на припадници од единиците на АРМ и волонтери од Црвениот крст која се изведуваше во центарот за медицинска обука во воено-медицинскиот центар на АРМ.

Прикажаните постапки во замисленото сценарио при укажување прва помош на полесно и потешко повредени од експлозивна направа, сопирање крвавења, имобилизација на повредите, извлекување, тријажа и евакуација до повисоките здравствени установи во потполност ја оправдаа подготвеноста на учесниците во справување со вакви ситуации.

Превземено од: Макфакс

Би те интересирало и

Откажни летови на скопскиот аеродром, забавен патниот сообраќај

Маглата во скопската котлина и натаму го попречува авиосообраќајот  од аеродромот „Александар Велики“ во Скопје ...

Кампања на Мисијата на ОБСЕ во Скопје за подигнување на јавната свест за поттикнување на граѓанското учество во подобрување на квалитетот на животот

#АКО ЈАС СЕ ПРАШУВАМ (MKD) #NËSE UNË PYETEM (ALB) #АКО СЕ ЈА ПИТАМ (SERB) #AKO ...