Звукот на штурците може да стане минато – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Звукот на штурците може да стане минато

Опстанокот на сите видови штурци и скакулци е загрoзен, се вели во првата сеопфатна проценка од тој вид, односно дека е загрозен опстанокот на речиси четвртина оди сите видови кои живеат во Европа.

Според податоците на Меѓународниот сојуз за зачувување на природата (IUCN) таа група инсекти се најзагрозени од сите до сега следени видови во Европа.

На стариот континент живеат повеќе од 1.000 различни видови скакулци и штурци, кои се важен извор на храна за птиците и рептилите, а нивното исчезнување може да го загрози целиот екосостав, пренесува порталот croenergo.eu.

Живеалиштата на скакулците и на штурците се загрозени од пожари, инвазивна агрикултура и од развојот на туризмот.

Жан-Кристоф Ви, заменик директор на Програмата за глобални видови на IUCN, вели дека треба да се направи повеќе за да се заштитат нивните живеалишта.

„Ако не почнеме веднаш да делуваме, звукот на штурците може засекогаш да исчезне“, предупреди Ви.

Извор: Макфакс

Би те интересирало и

Брачна двојка од Франција на суд поради името на нивното бебе

Имињата на децата честопати предизвикуваат сериозни расправии кога родителите, сакајќи да бидат оригинални, ќе отидат ...

Утринска навика која освежува и подмладува

Многумина не можат да го почнат денот без шолја црно кафе. Овој напиток за многумина ...