Последни вести

Што јадат веганите?

храна на веганите

Оние кои не се информирани, на веганската исхрана гледаат негативно главно од две причини. Прво, бидејќи веганите не јадат млечни производи и второ многу луѓе се декларираат себе за вегани а всушност јадат само компири во сите облици и гумени бомбони (барем така се зборува по форумите за вегани). Треба ...

Повеќе »

Ќе се продава лек против дебелина

Дебели луѓе лек

Лекот против дебелина, кој го произведе американската лабораторија Orexigen Therapeutics (OT), доби одобрение за комерцијализација во Европа, каде наскоро ќе се најде во продажба. Одборот за лекови наменети за човечка употреба (ЦХМП) при Европската агенција за лекови (ЕМА) препорача да се одобри продажбата на „мисимба“, лекот против дебелина, кој во ...

Повеќе »

Играњето игрици е поздраво од гледањето телевизија

KidsPlayingVideoGames_full

Веќе е познато дека децата кои поминуваат многу време пред телевизор имаат значително поголем крвен притисок и поголем индекс на телесна маса, меѓутоа, една неодамна објавена студија покажува дека децата кои играат игрици на компјутер се поздрави од оние кои гледаат телевизија, пишува сајтот Vice. Истражувачите анкетирале илјада ученици од ...

Повеќе »

Жените се поагресивни во зима

Нервозна Жена

Истражувачите од Универзитетот Индијана наведуваат дека зимата кај жената предизвикува нагли проимени на расположението и извесна доза на агресивност. Причина за тоа е хормоналниот механизам кој кај жената се активира под дејство на мрачните зимски денови. Покрај тоа што многу жени ќе ја доживеат како мизогена, студијата се одликува и ...

Повеќе »
Close