Последни вести

Се’ за храна: 5 причини да јадете по 5 ф`стаци секој ден

Делуваат егзотично и вкусно, а може да се најдат во продавниците за здрава храна. Има повеќе од 5 причини за да јадете по 5 ф’стаци секој ден. Тие спаѓаат во најздравите грицки кои го забрзуваат метаболизмот, го снижуваат холестеролот, ги штитат крвните садови… Јаткастите плодови како бадемите, оревите, ф’стаците и ...

Повеќе »

Митови околу апликација на ботокс

До пред неколку години зборот ботокс тивко се кажуваше. Околу неговата апликација сé уште има мистерија и многу митови кај нас. Оттаму, д-р Анета Петрушевска Кокалевска, специјалист дерматовенеролог во Дерматолошко естетска ординација „Д-р Анчевски“ смета дека е неопходно да се разјаснат некои од нив, иако во светот се работи многу ...

Повеќе »

Се’ за храна: 7 намирници за подобро помнење

За храната се знае дека може да биде лек, но и непријател на здравјето. Изборот кој што го правите при набавување на намирниците влијае врз начинот на кој што размислувате, на вашето расположение, на концентрацијата и на енергијата. Некои продукти може да направат да се чувствувате фокусирани и полесно да ...

Повеќе »

Како да го спречите стареењето?

Истражувачите од Универзитетот на Калифорнија во Сан Диего, Факултетот за медицина велат дека постарите жени кои седат повеќе од 10 часа на ден, со слаба физичка активност имаат клетки кои се биолошки постари за осум години, во споредба со жените кои се поактивни. Во студијата, објавена во списанието American Journal ...

Повеќе »

Се’ за храна: Храна за добар вид

Може да се каже дека видот е нашето најважно сетило, бидејќи 90% од информациите од околината ги примаме преку очите. Токму поради тоа припремивме неколку информации околу тоа кои намирници помагаат за одржување и претставуваат храна за добар вид. Истражувањата покажале дека антиоксидансите го намалуваат ризикот од макуларна дегенерација, а ...

Повеќе »

Се’ за храна: 5 најдобри извори на железо

Железото е минерал од суштинска важност. Тој е потребен за секој организам и неопходен за транспорт на кислородот до секоја клетка. Затоа, важно е да знаеме кои намирници се добри извори на железо, а со тоа е потребно да ги внесуваме во склоп на секојдневната исхрана. Во случај на неадекватен ...

Повеќе »

Кај жените помнењето слабее во педесеттите

Резултатите од неодамна спроведено истражување упатуваат на тоа дека паметењето и времето или брзината на реакцијата на мозокот кај жените започнува да слабее во педесеттите години од животот, што е во спротивност со поранешните сознанија според кои опаѓањето на когнитивните способности не започнува пред шеесеттата година, според студијата објавена во ...

Повеќе »

Се’ за храна: Дали треба да се пие вода по мрсен и калоричен оброк?

Јануари е месец на празници, па сите уживаме во домашните специјалитети кои се многу вкусни, но не се диетални. А дали знаете како влијае пиењето на вода по мрсен и калоричен оброк? Еве неколку совети кои треба да ги знаете за влијанието на пиењето на ладната и топла вода во ...

Повеќе »

Од што се’ би се откажале луѓето за да ослабат?

По новогодишните и божиќните празници, многу луѓе бијат битки со зголемената тежина. Поттикнат од ова, лондонскиот весник „Дејли Експрес“ спроведе анкета за тоа од што би се откажале гурманите заради брзо слабеење и добивање витка линија. Според акетата, голем дел од граѓаните во Велика Британија за таа цел се подготвени ...

Повеќе »

Се’ за храна: Зелениот чај е природен лек за здрава и силна коса

Зелениот чај содржи антиоксиданси кои се борат против слободните радикали, го спречува размножувањето на бактериите и  му овозможува на организмот флавоноиди кои се борат против рак. Покрај тоа, зелениот чај е природен лек и е одличен и за здрава и силна коса! Доколку имате слаба коса или ви паѓа, предлагаме ...

Повеќе »

Склоноста кон масна храна е генетска

Некои луѓе генетски се предодредени да посегнат по масна храна што ги изложува на зголемен ризик од гојазност, утврдиле британските научници, пренесува BBC.  xТим од Универзитетот Кембриџ на доброволци им нудел неограничени количини зачинет пилешки гулаш и кремаст десерт. Менито за 54 испитаници содржело три верзии од истото јадење со ...

Повеќе »

Внимавајте на сантиметрите: Ова е најопасната нуспојава од носењето високи потпетици!

Жените кои обувки со потпетица повисока од 10 сантиметри носат повеќе од три пати неделно значајно ја зголемуваат шансата за деформација на зглобовите. Високите потпетици се едно од најженствените парчиња кое ја краси секоја фигура. Но, дали знаете дека високите потпетици можат да бидат многу опасни? Најновото истражување открило која ...

Повеќе »

Како влијаат вештачките засладувачи врз човековото здравје

Општо прифатен факт е дека луѓето сакаат слатки и засладени пијалаци. Во денешната ера на брз живот исполнет со стрес тие се еден вид на „механизам за справување со стресот“, но ако не внимаваме, може да преминат и во зависност. А што е со вештачките засладувачи? Тие најчесто се користат ...

Повеќе »

Амбалажата од целулоза го задржува квалитетот на храната (видео)

Виктор Сементеев сопственик на печатницата „Софија“ од Богданци ги открива предностите од користењето на 100% природна амбалажа изработена од целулоза за достава на пици и пастрамајлии кои воедно ги користи и Радио Кафе Канал 77.  

Повеќе »

Сѐ за храна: Освежително смуди од праски без шеќер

Ова е многу брз и освежителен рецепт за смуди од праски, погоден за летните топли денови. Потребни ви се само 10 минути и неколку здрави состојки од кујната. Идеално е за појадок, но може да го послужите како ужина или здрав десерт. А не само во лето, истиот може да ...

Повеќе »
[cwa id='reklama-opstinakumanovo-i-radiocafe']
Close