Земји во европа кој имаат најмногу државни празници – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Земји во европа кој имаат најмногу државни празници

Секој државен празник во одредена држава е одреден со закон. Државните празници главно се неработни, но се платени ако работникот сепак работи.

Единствен исклучок претставува Велика Британија – таму не постојат неработни платени денови, дури ни кога станува збор за државни празници, но тоа им се надоместува на работниците на друг начин. Британците годишно имаат по 28 дена одмор.

Познатиот Јакуб Мариан објави мапа со бројот на државни празници во секоја европска земја. Мапата погоре го прикажува (теоретски) максималниот број на неработни денови дефинирани со закон. Сепак, вистинскиот број на неработни денови варира од година на година и зависи од бројот на празници што се паѓаат во викенд (кои се компензираат со дополнителен неработен ден во текот на работната недела).

Македонијаима 13 државни празници.

Би те интересирало и

Обдукциите не отркиле ништо сомнително околу смртта на ди-џеј Авичи

Обдукциите над телото на шведскиот ди-џеј Тим Берглинг, попознат како ди- џеј Авичи, не покажале ...

Марио Абдо Бенитес е новиот претседател на Парагвај

Конзервативецот Марио Абдо Бенитес победи на претседателските избори во Парагвај со 46 отсто од гласовите, ...