Земјоделците поднеле 11.000 барања за проценка на штета од измрзнување – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Земјоделците поднеле 11.000 барања за проценка на штета од измрзнување

Македонија на 21 и 22 април беше зафатена од ладен бран кој предизвика измрзнување на овошките и лозите.

Вкупно 11.000 земјоделци до 10 мај, пријавиле штети од доцните пролетни мразови во подрачните единици на Министерството за земјоделство.

Најмногу од нив 3.000 се од Кавадарци од Неготино 2.700, 2.100 од Ресен, а во Берово, Делчево и во Радовиш штети пријавиле повеќе од 1.000 земјоделски стопанство. Во другите општини бројот на поднесени барања е помал.

На проценка на штетите работат 73 комисии кои по посетата на сите земјоделски површини на кои е пријавена штета ќе поднесат извештати.

Обештетувањето ќе се врши преку Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството по проценката од страна на комисиите и по проверката од старна на бирото за судски вештачења.

Македонија на 21 и 22 април беше зафатена од ладен бран кој предизвика измрзнување на овошките и лозите.

Превземено од: ПлусИнфо

Би те интересирало и

Раководството на МВР отворено за соработка со Независниот синдикат на полицијата

Раководството на МВР и натаму е отворено за соработка со претставниците на синдикатот бидејќи тоа ...

НСП: Само една третина од полицајците имаат нови чизми

МВР тапка во место и не презема ништо освен празни муабети да ги подобри условите ...