Иванов ја повикува Владата јавно да го објави договорот со Бугарија

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов ја повикува Владата да го објави и образложи текстот на договорот за добрососедство со Бугарија пред негово потпишување. Според Иванов, отсуството на транспарентност предизвика негативни коментари и загриженост во јавноста која треба да се надмине со објавување на текстот на договорот пред неговото потпишување.

– Претседателот Иванов потенцира дека секогаш треба да се имаат предвид националните и државните интереси на Република Македонија и дека кој било меѓудржавен договор не смеe да бидe на штета на македонските национални интереси – стои во соопштението од неговиот Кабинет.

Иванов вчера оствари средба со министерот за надворешни работи Никола Димитров на која беше информиран за последната нацрт-верзија на договорот за пријателство и добрососедство со Република Бугарија.

– Претседателот Иванов, како и досега, така и во иднина, ќе продолжи со ангажман во процесите на помирување и решавање на спорните прашања на мирен начин и преку политички дијалог, во согласност со меѓународното право и добрососедските односи, со цел да се постигнат праведни и фер решенија врз основа на принцип на заемно почитување и подршка и воздржување од мешање во внатрешните работи на државите – се наведува во соопштението од Кабинетот.

Македонскиот претседател воедно ја поздравува волјата и ангажираноста на сите кои во изминатиот период беа вклучени во напорите за усогласување на Договорот меѓу двете држави.

Би те интересирало и

СРК Мамец го пориби прилепското вештачко езеро

Согласно законската обрска што ја има како концесионер за ревирот Спортско риболовниот клуб „Мамец“ од ...

Обвинителката Ленче Ристоска е за легализација на канабисот, но во строга законска процедура

Во просториите на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, се одржа научна расправа на тема ...