Извештај за работата на ААВМУ: На Македонија и’ треба вистински независен регулатор – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Извештај за работата на ААВМУ: На Македонија и’ треба вистински независен регулатор

На Македонија и’ е потребно независно регулаторно тело за медиумите. Единствен новистел на политиките во ова област треба да биде Агенцијата за аудио и аудио визуелни медиумски услуги – порачува извршниот директор  на Центарот за развој на медиуми, Дејан Георгиевски. Тој вели дека законските измени нема целосно да го трансформираат концептот на регулаторното тело во медиумската сфера. Според него, не е доволно само Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги да биде усогласен со европската регулатива.

„Треба да се спроеде поширока јавна расправа за да видиме што и како ни треба. Ситуацијата не дозволува ние да се оганичиме на тоа само законот да е усогласен со европската регулатива.  Имаме уникатни проблеми и треба да видиме за сите прашања дали имаме решенија. Тие треба да бидат радикални. Само овие промени во Законот не се доволни и треба да ги идентификуваме проблемите. Треба да добиеме вистинско регулаторно тело.  Агенцијата за АВМУ не е носител на политики, а треба да биде единствениот носител на политики во оваа област и треба да се отстранат политиките на Владата и Парламентот“, посочи Георгиевски.

Според Билјана Бејкова од невладината организација Инфоцентар, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и покрај најавите, не успеала во текот на минатата година да изготви Стратегија за развој на радиодифунзната дејност во Македонија.

„Тоа е ставено како приоритет во годишната програма на Агенцијата за АВМУ. Стратегијата треба да биде донесена во првата половина од 2018 година и на неа ќе и’ претходи анализа на новите медиуми“, истакна Бејкова, презентирајќи го петтиот извештај од мониторингот на работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и на Агенцијата за електронски комуникации.

Директорот на Агенција за АВМУ, Зоран Трајчевски ја стави под знак прашање експертизата на составувачите на извештајот.

Извештајот од мониторингот е изработен од четири организации во рамките на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите – PROformance Watch“.

 

Вања Мицевска

Би те интересирало и

Засилени контроли на јајцата пред Велигден, нова регулатива од 2019-та

Засилени се инспекциските контроли за безбедноста и квалитетот на јајцата пред велигденските празници. Покрај контролите ...

Променливо време со сонце и повремен дожд

За првиот ден од пролетта времето во Македонија ќе биде умерено до значително облачно со ...