Истражување: Мобилните телефони предизвикуваат депресија кај децата

Апаратите кои зрачат, како мобилните телефони, поттикнуваат депресија кај тинејџерите, утврдија јапонските експерти, а резултатите ги објавија во „Журнал за педијатрија и психологија“.

Тие анализираа дури 18.000 адолесценти и открија дека белата светлина од екранот на мобилниот телефон, посебно ако се користи во вечерните часови, доведува до несоница и други проблеми со спиењето, а тоа со време води во депресија.

Психијатрите го споредија менталното здравје на тинејџерите со квалитетот на сонот и навиките во користењето на технологијата. Новите резултатите само го потврдија минатогодишното истражување објавено во американскиот „Журнал за психијатриски истражувања“.

Покрај несоницата и депресивното однесување, адолесцентите поради зрачењето од екранот склони се и кон суицидно однесување.

Извор: Макфакс

Би те интересирало и

Домашна маска за подмладување по рецепт на Софија Лорен

Рецептот за оваа маска за подмладување доаѓа од безвременската убавица Софија Лорен. Добро е тоа ...

Денеска е 1-ви декември – Светски ден за борбата против ХИВ/СИДА

  Светскиот ден против СИДА-та (World AIDS Day) е осмислен и прифатен од 140 земји ...