Италијански полицајци на албанско-грчката граница – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Италијански полицајци на албанско-грчката граница

italijanska-policija-650x396

Италијански полицајци ќе ја надгледуваат албанската граница со Грција. Први, кои, веќе следната недела, ќе им се придружат на албанските полицајци се инструктори, а потоа и експерти. Исто така ќе биде донесена и современи апарати за контрола и набљудување на границата.

За доаѓањето на италијанските полицајци разговарале италијанскиот министер за внатрешни работи Ангелино Алфано и неговиот албански колега Саимир Тахири, кои договориле и конкретни детали за начинот на мониторирањето на границата. Тоа подразбира дека дел од Италијанците ќе ја конролираат зелената граница, додека другите ќе асистираат на граничните премини.

– Сето тоа за спречување на тероризмот. Минувањето на терористи прикриени меѓу мигрантите е аларм за сите земји во регионот, но до сега никој нема конкретна информција како ќе се депортираат во ЕУ, објави албанскиот весник „Шекули“.

Според истиот извор, албанските експерти од областа на безбедноста сметаат дека на овој начин ќе се успее да се блокира секоја можност за индивидулано минување на терористи преку Албанија, имајќи ги во предвид поголемото искуство на италијанските полциајци во оваа област.

Кога станува збор за морската граница, таа ќе се обезбедува преку поинтензивна размена на информации, бидејќи подолг период веќе има заеднички патроли.

Би те интересирало и

Романската полиција истражува „сомнителна“ смрт на локален новинар

Романската полиција соопшти дека истражува „сомнителна“ смрт на познат новинар, кој бил пронајден мртов во ...

Во Грција конфискувана голема колична штетна храна увезена од Турција

Властите во Грција во последните денови конфискувале повеќе од 400 тони штетна храна која во ...