Кривични пријави против 11 лица за третманот на штитеничката од Домот „25 Мај“ – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Кривични пријави против 11 лица за третманот на штитеничката од Домот „25 Мај“

Министерството за труд и социјална политика поднесува 11 кривични пријави за случајот во Заводот за згрижување на деца со воспитно-социјални проблеми и нарушено поведение – Скопје.

Врз основа на записникот и извештајот од извршениот вонреден инспекциски надзор од страна на Социјалната инспекција, Министерството ќе поднесе кривична пријава до Основното јавно обвинителство против одговорните лица во Центарот за социјална работа – Скопје за ‘,несовесно работење во служба’’ , како и против стручни лица вработени во Центарот, за кривично дело ,’запуштање на малолетно лице’’, и за ,’несовесно работење во служба’  – соопшти Министерството

Пријавите се покренуваат против сите лица кои биле задолжени да постапуваат и преземаат службени дејствија во периодот од 2012 до 2017 година, за случајот со 13-годишното девојче кое абортирало откако било силувано и злоупотребувано.

Исто така, инспекторите поднеле 12 иницијативи за покренување дисциплинска постапка против стручни лица, согласно со Законот за работни односи. Поведени се и 13 постапки за сторени прекршоци од страна на стручните лица во постапувањето во овој случај, согласно со Законот за социјална заштита – известија од ресорното министерство.

Би те интересирало и

Засилени контроли на јајцата пред Велигден, нова регулатива од 2019-та

Засилени се инспекциските контроли за безбедноста и квалитетот на јајцата пред велигденските празници. Покрај контролите ...

Променливо време со сонце и повремен дожд

За првиот ден од пролетта времето во Македонија ќе биде умерено до значително облачно со ...