Македонски песни буквално преведени на Англикси – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Македонски песни буквално преведени на Англикси

Уште една статија од оние буквални преводи од македонски на англиски. Како е „Ајде слушај, слушај, калеш бре Анѓо“ на англиски? – „Listen, listen to me ye beautiful dark haired Andjo“

Ако умрам ил загинам
If I die or if they kill me

Биљана платно белеше
Biljana was whitening her cloth

Дафино вино црвено
Dafina, ya red wine

Едно време си бев ерген
When I was a bachelor

Јано, Јанке, Кумановке
Jano, you Janke from Kumanovo

Мајка на Марика думаше
The mother preached to Marika

Македонско девојче
O, ye, Macedonian girl

Марие млада невесто
Marie, you young bride

Мори моме Магде
O, ye, Magde girl

Не кажувај либе добра ноќ
Don’t farewell me good night, my darling

Не си го продавај Кољо чифликот
Don’t waste your land, Koljo

Не плачи мило либе, не жали (Параходот)
Don’t cry my dear, don’t grieve

Сношти минав покрај вази
Last night I passed by your house

Стани моме да заиграш
Get up, girl, and dance

Учи ме мајко, карај ме
Tell me mother, teach me

Се запали пиле Трено одајчето
The small room is on fire chicken Treno

Би те интересирало и

Гугл случајно му ја расипа кампањата на Захариев

Кога Гугл ќе вмеша прсти, прави хаос сред кампања. Кандидатот за градоначалник на Штип, Илчо ...

Снајди се па прави ајвар – фyнкционални изговори како да не добиеш казна ако те фати полиција како правиш ајвар

Полицијата последниве неколку недели користејќи специјално тренирани гладни студенти кои можат да намириаат ајвар и ...