Мапа на Европа според трошоците за живот во градовите

mapa-na-evropa-spored-troshocite-za-zhivot-vo-gradovite-1

Мапата ги прикажува водечките градови во светот. Бојата на маркерите кореспондира со трошоците за живот во конкретниот град. Црвените маркери ги означуваат поскапите градови, а зелените – поевтините. Големината на маркерите е во согласност со бројот на населението во градовите. ТУКА можете да ја погледнете цела мапа.

Што претставува Индексот на трошоци за живот? За да се пресмета вредноста на Индексот на трошоците за живот, се доделува вредност 100 на средишен референтен град (а тоа е Прага). Откако ќе се воспостави референтна точка, вредноста на Индексот на трошоците за секој град од базата со податоци се пресметува со споредување на трошоците за живот во конкретниот град и тие во референтниот град Прага. Според тоа, ако Индексот на некој град е 134, тоа значи дека таму животот е 34% поскап од животот во Прага.

 

RankingCityPrice Index *
1Zurich (Switzerland)298
2Geneva (Switzerland)289
3Reykjavik (Iceland)263
4Lausanne (Switzerland)258
5Basel (Switzerland)256
6London (United Kingdom)255
7Bern (Switzerland)255
8Oslo (Norway)248
9Copenhagen (Denmark)230
10Stavanger (Norway)227
11Dublin (Ireland)219
12Paris (France)212
13Cambridge (United Kingdom)207
14Amsterdam (Netherlands)201
15Stockholm (Sweden)196
16Brighton and Hove (United Kingdom)192
17Edinburgh (United Kingdom)191
18Luxembourg189
19Helsinki (Finland)188
20The Hague (Netherlands)183
21Aberdeen (United Kingdom)182
22Cork (Ireland)180
23Düsseldorf (Germany)176
24Birmingham (United Kingdom)175
25Munich (Germany)172
26Frankfurt am Main (Germany)172
27Hamburg (Germany)169
28Manchester (United Kingdom)168
29Gothenburg (Sweden)168
30Brussels (Belgium)167
31Newcastle upon Tyne (United Kingdom)167
32Milan (Italy)166
33Rome (Italy)166
34Rotterdam (Netherlands)165
35Berlin (Germany)159
36Vienna (Austria)158
37Stuttgart (Germany)156
38Lyon (France)156
39Malmo (Sweden)155
40Florence (Italy)153
41Genoa (Italy)153
42Bologna (Italy)148
43Sheffield (United Kingdom)147
44Madrid (Spain)147
45Barcelona (Spain)146
46Naples (Italy)142
47Pisa (Italy)139
48Turin (Italy)138
49Lisbon (Portugal)134
50Ljubljana (Slovenia)132
51Catania (Italy)132
52Palermo (Italy)130
53Moscow (Russia)128
54Athens (Greece)127
55Thessaloniki (Greece)125
56Valencia (Spain)119
57Malaga (Spain)119
58Zagreb (Croatia)117
59Oporto (Portugal)114
60Riga (Latvia)112
61Vilnius (Lithuania)109
62Tallinn (Estonia)109
63Bratislava (Slovakia)107
64Saint Petersburg (Russia)103
65Budapest (Hungary)101
66Prague (Czech Republic)100
67Warsaw (Poland)97
68Belgrade (Serbia)90
69Bucharest (Romania)89
70Kraków (Poland)89
71Yekaterinburg (Russia)86
72Sarajevo (Bosnia and Herzegovina)84
73Sofia (Bulgaria)84
74Timisoara (Romania)83
75Prishtina (Kosovo)82
76Wrocław (Poland)81
77Poznan (Poland)81
78Cluj-Napoca (Romania)79
79Tirana (Albania)78
80Iasi (Romania)78
81Skopje (Macedonia)76
82Kiev (Ukraine)70

Би те интересирало и

Царовска:ММФ не бара зголемување на старосната граница за пензионирање

Владата се зазема сериозно за стабилизација на Фондот на пензиско и инвалидско осигурување и веднаш ...

Договорите за јавни набавки од декември стануваат достапни на јавноста

Договорите за јавните набавки од следниот месец ќе и бидат достапни на јавноста. Договорниот орган ...