ММФ ја поддржа француската програма на реформи

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги поздрави амбициозните и храбри реформи кои ги најавија претседателот на Франција, Емануел Макрон, и неговата влада.

Од ММФ соопштија дека реформите во голема мерка ќе придонесат за решавање на економските предизвици со кои Франција се соочува долго време.

Во годишната проценка на француската економија ММФ како посебни предизвици ги наведе константниот фиксен дисбаланс, порастот на невработеноста и слабата надворешна конкурентност.

ММФ ѝ одбри на француската влада да го намали дефицитот за да ја исполни обврската дефицитот да го одржува на три отсто од бруто домашниот производ (БДП) до крајот на годината.

ММФ, истот така, силно ги поддржува и реформите на пазарот на трудот кои биле оценети како „широки и амбициозни“.

Извор: Макфакс

Би те интересирало и

Се подготвува петгодишната Национална програма за финансиска поддршка во земјоделството

Во моментов се подготвува петгодишната Национална програма за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. ...

Вредноста на семејната кошница во август 32 316 денари

Вкупната вредност на синдикалната кошница во август изнесувала 32.316 денари. Од нив, за храна и комуналии ...