НБРМ: БДП стагнира наспроти очекувањата за умерено зголемување – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

НБРМ: БДП стагнира наспроти очекувањата за умерено зголемување

Наспроти очекувањата за умерен економски пораст во априлскиот циклус на проекции, домашниот бруто-производ (БДП) стагнира, велат од Народната банка.

Надолен ефект врз БДП имал послабиот пораст на личната потрошувачка од очекуваниот, како и негативниот придонес на нето-извозот кон порастот наспроти очекувањата за негов позитивен придонес во првиот квартал од годината.

„Од друга страна, динамиката на инвестициската активност беше нешто подобра од очекуваната. Од аспект на структурата, извозот и понатаму има највисок индивидуален позитивен придонес кон годишната промена на БДП главно како резултат на активноста на новите индустриски капацитети, но закрепнување се забележува и кај дел од традиционалните сектори“, се вели во кварталниот извештај на Народната банка.

Извор: Макфакс

Би те интересирало и

Со законска регулатива за практиканство до поспособни млади на пазарот на труд

Со законска регулатива за практиканство до поспособни млади кои сакаат да се вклучат на пазарот ...

Во прилепско привршува издавањето на белите картони за новата тутунопроизводствена реколта

Во подрачната единица на Министерството за земјоделие во Прилеп, како надлежно и за соседните општини ...