Неколку пријави до Јавното обвинителство за изборни нерегуларности – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Неколку пријави до Јавното обвинителство за изборни нерегуларности

Неколку пријави за изборни нерегуларности има доставено во основните јавни обвинителства – соопшти Јавното обвинителство на Република Македонија.

Во соопштението појаснуваат дека надлежните основни јавни обвинителства преземаат дејствија за овие пријави во насока на утврдување на фактите за постоење елементи на сторени кривични дела предвидени во Глава 16 од Кривичниот законик – Кривични дела против изборите и гласањето.

Комисијата за следење на евентуални изборни нерегуларности при Јавното обвинителство на Република Македонија информира дека будно ги следи сите случувања за време на изборниот процес и денеска за време на гласањето.

Наведуваат дека во сите јавни обвинителства во Република Македонија, покрај редовните дежурства, организирани се и дополнителни дежурства од јавни обвинители со цел приоритетно, итно да се постапува по предмети поврзани со изборниот процес.

Комисијата за следење на изборни нерегуларности, како што наведуваат, продолжува да ја координира работата на јавните обвинителства во врска со откривање и гонење на сторители на кривични дела поврзани со изборите, за што во континуитет јавноста ќе биде известувана.

Би те интересирало и

Денеска се прегласува во Чаир

Во избирачкото место 2901 во општина Чаир денеска повторно се гласа за градоначалник. По вториот ...

Утре ќе се прегласува на едно избирачко место во Чаир

Во општина Чаир во избирачкото место 2901 утре ќе биде повторено гласањето од вториот круг ...