Нестле го намалува шеќерот во чоколадата за 40 отсто

nestle

Прехранбениот гигант Nestle соопшти дека дошол до научно откритие кое ќе овозможи намалување на количеството шеќер во чоколадата да се намали за 40 отсто.

Компанијата наведува дека нејзините истражувачи пронашле начин со помош на природни состојки да се користи поинаква структура на шеќерот, што ќе овозможи значително помалку да се користи без промена на вкусот на чоколадата и колачињата.

„Новиот шеќер кој побрзо се раствора ќе овозможи Nestle да го намали количеството шеќер во своите благи производи, додека воедно ќе го задржат одличниот вкус“, се наведува во соопштението.

Nestle ќе ги патентира своите откритија и ќе почне да користи од новиот шеќер во своите производи од 2018 година.

Додади коментар

Би те интересирало и

Царовска: МТСП подготвува Законот за социјално претприемништво

Министерството за труд и социјална политика подготвува драфт верзија на закон за социјално претприемништво, а ...

Тевдовски: Ребалансот се подготвува, еврообврзница може и да не се издаде

Во Министерството за финанси активно се работи на подготовка на ребаланс на Буџетот за 2017 ...

Close