Нестле го намалува шеќерот во чоколадата за 40 отсто

nestle

Прехранбениот гигант Nestle соопшти дека дошол до научно откритие кое ќе овозможи намалување на количеството шеќер во чоколадата да се намали за 40 отсто.

Компанијата наведува дека нејзините истражувачи пронашле начин со помош на природни состојки да се користи поинаква структура на шеќерот, што ќе овозможи значително помалку да се користи без промена на вкусот на чоколадата и колачињата.

„Новиот шеќер кој побрзо се раствора ќе овозможи Nestle да го намали количеството шеќер во своите благи производи, додека воедно ќе го задржат одличниот вкус“, се наведува во соопштението.

Nestle ќе ги патентира своите откритија и ќе почне да користи од новиот шеќер во своите производи од 2018 година.

Би те интересирало и

Царовска:ММФ не бара зголемување на старосната граница за пензионирање

Владата се зазема сериозно за стабилизација на Фондот на пензиско и инвалидско осигурување и веднаш ...

Договорите за јавни набавки од декември стануваат достапни на јавноста

Договорите за јавните набавки од следниот месец ќе и бидат достапни на јавноста. Договорниот орган ...