Нестле го намалува шеќерот во чоколадата за 40 отсто – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Нестле го намалува шеќерот во чоколадата за 40 отсто

nestle

Прехранбениот гигант Nestle соопшти дека дошол до научно откритие кое ќе овозможи намалување на количеството шеќер во чоколадата да се намали за 40 отсто.

Компанијата наведува дека нејзините истражувачи пронашле начин со помош на природни состојки да се користи поинаква структура на шеќерот, што ќе овозможи значително помалку да се користи без промена на вкусот на чоколадата и колачињата.

„Новиот шеќер кој побрзо се раствора ќе овозможи Nestle да го намали количеството шеќер во своите благи производи, додека воедно ќе го задржат одличниот вкус“, се наведува во соопштението.

Nestle ќе ги патентира своите откритија и ќе почне да користи од новиот шеќер во своите производи од 2018 година.

Би те интересирало и

ВМРО-ДПМНЕ: Ребалансот на буџетот што го најавува Зоран Заев е доказ дека економијата е пред колапс

По најавата за ребалансот на Буџетот кон средината на годината, ВМРО-ДПМНЕ  реагираше со соопштение. Реакцијата ...

Заев: Ребаланс на Буџетот кон средина на годината

Ребаланс на Буџетот кон средината на годината – најави денеска премиерот, Зоран Заев. Сепак, како ...