Нестле го намалува шеќерот во чоколадата за 40 отсто

nestle

Прехранбениот гигант Nestle соопшти дека дошол до научно откритие кое ќе овозможи намалување на количеството шеќер во чоколадата да се намали за 40 отсто.

Компанијата наведува дека нејзините истражувачи пронашле начин со помош на природни состојки да се користи поинаква структура на шеќерот, што ќе овозможи значително помалку да се користи без промена на вкусот на чоколадата и колачињата.

„Новиот шеќер кој побрзо се раствора ќе овозможи Nestle да го намали количеството шеќер во своите благи производи, додека воедно ќе го задржат одличниот вкус“, се наведува во соопштението.

Nestle ќе ги патентира своите откритија и ќе почне да користи од новиот шеќер во своите производи од 2018 година.



Додади коментар

Би те интересирало и

Форум за бизнис-можности и зајакнување на билатералната соработка меѓу Македонија и Мексико

Со цел унапредување и интензивирање на економската соработка меѓу Македонија и Мексико, Стопанската комора на ...

Најмногу фирми се трговски и од прехранбена индустрија

Минатата година во Македонија работеле 1,9 проценти повеќе деловни субјекти во споредба со 2015 година. ...

Close
Advertisment ad adsense adlogger