Новата Влада планира продолжен рок на СЈО, специјално судско одделение и Закон за заштита на сведоци – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Новата Влада планира продолжен рок на СЈО, специјално судско одделение и Закон за заштита на сведоци

„Владата на Република Македонија ќе ги овозможи сите институционални, материјални и севкупни услови потребни за работа на Специјалното јавно обвинителство, пред кое стои огромна одговорност за расчистување на скандалот со прислушување и борба против корупцијата, криминалот и злоупотребите на власта“, пишува во предлог-програмата на Владата доставена до Собранието.

Во програмата уште пишува дека Владата итно ќе предложи продолжување на рокот во кој СЈО може да покренува обвиненија, како и заштита на сведоците во случаите кои се во негова надлежност со што ќе овозможиме квалитетни истраги, одговорност за сите злоупотреби и ефикасно функционирање на правната држава.

Најавено е дека Владата до Собранието ќе предложи законски измени:  за зголемување на транспарентноста во работата на Судскиот совет, заради негова поголема професионалност, независност и совесност во работата,  за реформа на Академијата за судии и јавни обвинители, за укинување на Законот за одредување на видот и одмерување на висината на казната, како закон кој содржи парадоксални и неодржливи решенија.

Извор: Макфакс

Би те интересирало и

Нормализиран сообраќајот на патот Катланово-Велес

На патниот правец Катланово – Велес кај манастирите одронот е исчистен, сообраќајот е нормализиран и ...

Нова инвестиција на Млекара Ѓоргиеви и Best Food (видео)

Екипата на Канал 77 присуствуваше на отварањето на новите простории и производни капацитети на Млекара ...