Од септември во две смени во некои од државните институции – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Од септември во две смени во некои од државните институции

Вчера Владата го усвои флексибилното работно време кое ќе почне да се применува од септември.

УЈП, Царинската управа, Управата за водење на матични книги, МВР, подрачните отсеци во Секторот за управно-надзорни работи, во Одделот за граѓански работи, Министерството за одбрана – одделенијата за одбрана на регион со градовите и општините во состав се институциите кои првично ќе почнат да работат во две смени со работно време од 7:00 до 14:30 часот и од 14:00 до 21:30 часот. Посочените институции ќе работат и во првата сабота од месецот но само во една смена од 8:00 до 16:00 часот.

Понатаму е можно и дополнување на одредени институции во оваа листа, а истата и ќе се изменува ако е потребно. Ова го посочи министерот за администрација и информатичко општество Дамјан Манчевски.

Што се однесува до флексибилното време кое ќе се воведе работниот ден ќе трае 8 часа со што почетокот на работното време ќе биде меѓу 7:30 и 8:30 часот, а завршувањето меѓу 15:30 и 16:30 часот .

Министерот Манчевски посочи дека целта на овие мерки е овозможување подобри услови за вработените во администрацијата да имаат шанса да се прилагодат на работното време на градинките и училишните установи.

Меѓудругото оваа мерка надлежните се надеваат оти ќе ги олесни сообраќајните гужви во главниот град пред и по завршување на работното време.

Преземено од: Макфакс

Би те интересирало и

Еколошка акција денеска во Кавадарци, ученици и еколози го собраа отпадот околу езерцето на висорамнината Витачево

Во рамки на акцијата, Ден на планетата земја кој годинава се одбележува под мотото „Да ...

ВМРО-ДПМНЕ се сомнева дека со наместен тендер ќе се набавуваат реагенси, СДСМ најавува подобри здравствени услуги

Опозицијата обвинува дека СДСМ има намера да ја централизира набавката за реагенси за сите лаборатории ...