Отворена изложба на дела на големиот Глигор Чемерски во Кавадарци – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Отворена изложба на дела на големиот Глигор Чемерски во Кавадарци

Креатор на бројни дела уметнички дела и мозаици во земјава, меѓу кои и оној во претседателската куќа на Водно.

77 години од раѓањето на големиот уметник Глигор Чемерски, беа повод за отворање на изложба на негови слики во Домот на културата „Иван Мазов-Климе“ во Кавадарци.

Чемерски преку целиот свој живот преку своите дела го опишуваше Кавадарци, преку жешкото тиквешко сонце и гроздоберот, кои ги виде целиот свет,рече академскиот сликар Владимир Темков.

За животниот пат и уметноста на Чемерски, говореше пензионираниот универзитетски професор Кирил Темков. Тој не заборави да ги спомене велемајсторските мозаици во Вруток, Кочани, мозаикот во претседателската куќа на Водно, Кавадарци, но и делата кои красат бројни простории ширум во светот, а ги спомна и неправдите кои му биле нанесени, поради тоа што никогаш не добил професорски статус, и неиздавање на дозвола да отвори приватен универзитет за уметности.

Делата кои беа претставени пред јавноста се во сопственост на институции од општина Кавадарци, а дел се од приватни колекции. Некои од нив за прв пат беа претставени пред јавноста. Организатори на изложбата се Музеј-галеријата и Домот на културата, со поддршка на општина Кавадарци.

Глигор Чемерски е роден во Кавадарци а почина на 76-годишна возраст во Скопје. Учел во Кавадарци, Скопје, Белград и Париз. За време на својот живот имал над 70 изложби низ повеќе земји во светот.

Автор: Билјана Тошевски

Би те интересирало и

„Виенски бал“ во Скопје

Во организација на Здружението за културна соработка „Јохан Штраус“ и под покровителоство на Амбасадата на Република ...

„Исцелител“ на фестивалот „Франкофилм“ во Рим

Македонскиот филм „Исцелител“ на Ѓорче Ставрески денеска ќе биде прикажан на 9-тиот меѓународен филмски фестивал ...