Подводната река е прекрасен Мексикански феномен – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Подводната река е прекрасен Мексикански феномен

Добро познато е дека некои од најневеројатните природни феномени се скриени подалеку од човечките очи и се тешко достапни, а истото важи и за оваа прекрасна, а необична река.

Подземната река во Мексико е всушност тенок слој од хидроген сулфат кој се раздвојува од свежата и солената вода, на длабочина од околу 30тина метри. Кога не би го знаеле овој факт ќе изгледа како река во река и нема да ви биде јасно како е одвоена.

Реката е наречена “Cenote Angelita” и секогаш се вбројува во листата на прекрасни феномени на Земјата.

Точно 29 метри од обичната река се слатки, но од 30от до 60от метар длабочина, реката е солена. Оваа илузија е предизвикана од феноменот наречен халоклин.

Оној кој ќе се нурне во длабочините ќе посака вечно да ужива, затоа што никаде во светот нема да најде нешто слично.

Би те интересирало и

Уролог породи жена за време на лет од Париз до Њујорк

Откако екипажот на авионот побарал помош од лекар, Хемал сфатил дека би можел да ѝ ...

Фотографија на денот: Домашното срнче Бамби

Срнчето Бамби расте заедно со уште две кучиња во куќата на Ања Пален и Петер ...