Помина на Влада договорот за добрососедство со Бугарија – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Помина на Влада договорот за добрососедство со Бугарија

Владата на Република Македонија доцна синоќа на посебна владина седница го прифати Извештајот за извршените преговори за текстот на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија и го прифати усогласениот текст на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија.

Владата донесе одлука со којашто се определува претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, да го потпише Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија. За ова ќе следуваат конкретни информации за јавноста.

Владата на Република Македонија, на одделна седница констатираше дека реализацијата на Планот План 3-6-9, за итните реформски приоритети, се одвива со добра динамика. За три недели, од вкупно 73 мерки предвидени за тримесечниот временски период, реализирани или адресирани досега се 23.

На седницата е усвоена и Национална програма за усвојување на правото на ЕУ, односно негово адаптирање. Станува збор за усогласувања во делови на владеење на правото, јавна администрација и јакнење на административни капацитети, слободно движење на капитал, финанскиски услуги, енергетика, образование, животна средина.

Владата констатираше дека е потребно институциите коишто досега не покажаа интерес и капацитетност за користење на ИПА фондовите, да се посветат посериозно на средствата од овие фондови коишто се однесуваат на реализација на реални потреби на граѓаните.

Би те интересирало и

Раководството на МВР отворено за соработка со Независниот синдикат на полицијата

Раководството на МВР и натаму е отворено за соработка со претставниците на синдикатот бидејќи тоа ...

НСП: Само една третина од полицајците имаат нови чизми

МВР тапка во место и не презема ништо освен празни муабети да ги подобри условите ...