Почна процесот за враќање на евтината струја – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Почна процесот за враќање на евтината струја

На 16-тата седница синоќа Владата донесе клучни одлуки и разгледа информации од директен интерес на граѓаните.

Владата на Република Македонија ја разгледа и усвои Информацијата во врска со воведување евтина дневна тарифа на електрична енергија за домаќинствата.

Донесена е одлука да се даде препорака на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија веднаш да одржи работен состанок, со вклучување на претставници на ЕВН Македонија АД Скопје, Министерство за економија и Кабинетот на заменикот на претседателот на Владата на Република Македонија, задолжен за економски прашања и координација со економските ресори и во рок од седум дена да подготви анализа за повторно воведување на дневната ефтина тарифа на електрична енергија за домаќинствата и измена на Тарифниот систем за продажба на електрична енергија на домаќинства и мали потрошувачи.

Владата на РМ е убедена дека со оваа одлука ќе се направи голем исчекор кон подобрување на еконоската состојба на граѓаните на Република Македонија, а истовремено ќе се поттикне домаќинско работење во јавните претпријатија.

Владата на Република Македонија ја разгледа и усвои Информација за настанат климатски неповолен настан – пороен дожд, електрични празнења, силен ветер и град и причинети штети на земјоделски култури на 20 јули 2017 година, во ресенскиот и тетовскиот регион. Задолжено е Министертството за земјоделство, шумарство и водостопанство да формира комисии што ќе предложат решенија по поднесените барања за утврдување на настаната штета, од страна на носителите на земјоделски стопанства или организации на производители.

Во насока на подобрување на помошта и заштитата на лицата со инвалидност во системот на социјалната заштита усвоени се предложените измени од страна на Министерството за труд и социјална политика, во Законот за социјалната заштита и во Законот за заштита на детето, коишто ќе олеснат на лицата кои имаат потреба од помош при основните животни потреби и со цел нивно вклучување во секојдневниот живот во заедницата.

Би те интересирало и

Раководството на МВР отворено за соработка со Независниот синдикат на полицијата

Раководството на МВР и натаму е отворено за соработка со претставниците на синдикатот бидејќи тоа ...

НСП: Само една третина од полицајците имаат нови чизми

МВР тапка во место и не презема ништо освен празни муабети да ги подобри условите ...