Прва национална конференција за жените во спортот – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Прва национална конференција за жените во спортот

Невладината организација ТАКТ, Скопје со поддршка од UN Women денеска ја организира првата национална конференција „Жени во спорт’’. На оваа конференција ќе се разговара за предизвиците и родовите стереотипи со кои се соочуваат македонските спортистки и за родовата (не)еднаквост во спортот. Освен идентификација на предизвиците, ќе се дискутира и за креирање на национални стратегии за зголемување на бројот на жените во спортот и во спортскиот сектор.

Панелистки ќе бидат проминентни спортистки, жени на раководни функции во национални федерации, како и претставници од институции надлежни за спорт.
Директорката на Центарот за спорт, мир и општество од САД, Сара Хилер (Sarah Hillyer) ќе биде специјалната гостинка на националната конференција.

Конференцијата ќе се одржи во четврток (1 јуни), со почеток од 10 часот, а ќе трае до 15 часот во City Center Hall.

Конференцијата е поддржана од UN Women, американска амбасада во Р. Македонија, Факултетот за физичко образование, здравје и спорт и спортската компанија Di Biaggio.

Би те интересирало и

Заев: македонските возачки дозволи ќе бидат признаени во Германија

Македонскиот премиер вели дека поради техничка пречка неделава не бил потпишан договорот за признавање на ...

Села и Гаши на средба во Тетово разговараа за окрупнување на Албанската опозиција

Иако поделени во фракции и крила, Албанските опозициони партии започнаа да соработуваат, чија крајна цел ...