Просечната нето плата лани во декември 23.457 денари – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Просечната нето плата лани во декември 23.457 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во декември 2016 година изнесува 23.457 денари, а просечната бруто-плата 34.374 денари. Во декември лани 1,6 отсто од вработените во Република Македонија не примиле плат – објави денеска Државниот завод за статистика.

Податоците покажуваат дека просечната месечна исплатена нето-плата по вработен лани во декември е за 3,3 отсто повисока во споредба со истиот месец од 2015 година. Зголемувањето се должи, на повисоката просечна месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Уметност, забава и рекреација за 55,8 отсто, Информации и комуникации за 9,6 и Градежништво за 7,7 отсто.

Повисока исплатена просечна месечна нето-плата во споредба со претходниот месец има во секторите: Уметност, забава и рекреација од 48,2 отсто, Информации и комуникации 22,1 и Стручни, научни и технички дејности од 13 отсто.

Просечната, пак, месечна исплатена бруто-плата по вработен во декември 2016 изнесува 34.374 денари. Зголемување во однос на претходниот месец има во секторите Уметност, забава и рекреација од 38,5 отсто, Информации и комуникации за 20,3 и Стручни, научни и технички дејности за 11,2 отсто.

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во декември лани во споредба со истиот месец од 2015 година е зголемена за 3,2 отсто.

Зголемувањето се должи на повисоката просечна месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Уметност, забава и рекреација за 45,1 отсто, Информации и комуникации за 9,8 и Градежништво за 8,2 отсто

Би те интересирало и

Со законска регулатива за практиканство до поспособни млади на пазарот на труд

Со законска регулатива за практиканство до поспособни млади кои сакаат да се вклучат на пазарот ...

Во прилепско привршува издавањето на белите картони за новата тутунопроизводствена реколта

Во подрачната единица на Министерството за земјоделие во Прилеп, како надлежно и за соседните општини ...