Протест во Општина Боговиње поради доцнење на плати во просветата

Преку едночасовен протест, просветните работници од Општина Боговиње го изразија револтот поради доцнење на мајската и јунската плата.

„На четиристотини вработени во просветата од Општина Боговиње, не им се иплаќаат платите затоа што ппштината нема градоначалник и нема кој да им ги потпише“, вели Неби Адеми вработен во Основно училиште во Боговиње.

Дел од просветните работници, коментираат дека Советот на Општина Боговиње досега требал да избере ВД градонаначалник, кој бил го заменик претходниот Хазби Идризи, кој во мај годинава беше смртно застрелан. Директорот на Основното училиште во Боговиње, Сафет Рамадани вели дека тесно партиските интереси на советниците, биле причината што не се избрало негов заменик.

Подршка на протестот дадоа од Синдикатот за образование и наука. Оттаму изјавија дека доколку не се постигне договор во советот, како што дозволува законот ќе побараат владата да избере ВД градоначалник на Боговиње.

Би те интересирало и

За една година СВР Тетово има дарувано двесте единици крв

Секторот за внатрешни работи Тетово, успешно ја организираше последната крводарителна акција планирана за годинава. Вработените ...

Љубе Бошковски: Во Македонија мора да се врати критичката свест

Лидерот на Обединети за Македонија Љубе Бошковски вчера во Прилеп присуствуваше на отворањето на нови ...