Ренџерите и пешадиската батаљонска група под лупа на НАТО – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Ренџерите и пешадиската батаљонска група под лупа на НАТО

Со вчерашните активности на теренската вежба „Македонски Блесок-13“, каде се изведуваа офанзивни дејства во текот на целиот ден, се изведување на последниот настан за оценување од главната листа на настани и инциденти, заврши оценувањето на средната пешадиска баталјонска група (спбг) и  ренџерската чета (рч).

Реоценувањето на спбг и оценувањето на рч, согласно НАТО концептот за оперативни способности-Ниво 2 се изврши во период од 02 до 06 октомври  на Армискиот полигон „Криволак“, од страна на сертифициран оценувачки тим составен од претставници од НАТО и национални претставници.

Како што беше истакнато при иницијалното соопштување на оценките на командантите на декларираните единици од страна на набљудувачите и директорите на оценувањето, сите предвидени активности согласно листата на инциденти се извршени на највисоко професионално ниво, а официјалното известување ќе биде доставено дополнително од страна на НАТО.

За време на вежбата, единиците на АРМ кои се оценуваа извршуваа комплексни и сложени борбени задачи согласно листата на инциденти зададени од страна на оценувачкиот тим при што беа оценети во пет различни области: планови, операции, логистика, врски и администрација.

Притоа беа демонстрирани процедури при обезбедување на база, кордон и пребарување, реакција на заседа, пешадиски напад на база, борбена патрола, инфилтрација и ексфилтрација со хеликоптер Ми-17, патролирање и воспоставување на контролна точка, формирање на мобилна контролна точка и други.

Декларираните единици на АРМ вклучително и спбг, во претходните оценувања добиваа највисоки оценки согласно концептот за оперативни способности на НАТО, што го потврдува високото ниво на борбената готовност за ангажирање во НАТО – предводените операции.

По завршеното оценување, единици од состав на спбг во понеделник ќе изведат тактичка вежба со боево гаѓање „Засилен пешадиски баталјон во напад“ на која ќе го демонстрираат нивото на обученост за извршување на борбени задачи.

Извор: Макфакс

Би те интересирало и

Три села беа отсечени поради огромно свлечиште викендов крај Крива Паланка

Околу 3000 жители од трите села Станци, Дренак и Дурачка река викендов беа отсечени од ...

Сведочење за претепувањето на Села: Лицето му беше разобличено, уште еден удар и ќе умреше

Кога дојдов во Собранието вратите веќе беа отворени, имаше полиција но не ги одвраќаше луѓето ...