Руски научници создадоа вештачки вулкан – Радио Мрежа Канал 77 – Магија во етерот

Руски научници создадоа вештачки вулкан

Група научници од Русија први во светот успеаја да направат симулација на процес во вулкан, со помош на единствена машина за електронско варење.

Научниците од Институтот за нуклеарна физика и Институтот за геологија и минерали при сибириското одделение на Руската академија на науките, со таа машина растопиле карпа од вулканот Авачински на Камчатка.

Главниот научен соработник на Институтот за геологија, Виктор Шарапов, откри дека примената на машината ќе помогне да се изработат модели со сеизмички процес на длабочини од 40 до 70 километри, како и проучување на рудите.

Шарапов истакна дека експериментот на топење на ксенолитот, карпа која лавата ја исфрлува на површина, е важен, бидејќи овозможува увид во процесот на топењето на карпите на големи длабочини без влијание на надворешните фактори и начинот на кој микроделовите на ксенолитот се претвораат во руда.

Исто така, по пат на математички и физички модели ќе може да се предвидат и сеизмичките активности.

– Ова е прв ваков експеримент во светот со единствена техника, додаде Шарапов.

Електронската печка за вриење произведува 10 мегавати енергија по квадратен сантиметар и во неа може да се симулира и влез во метеорит во Земјината атмосфера, а бидејќи достигнува температура од 3.300 степени Целзиусови може дури и да топи метали. Дури и волфрамот кој е најцврст во периодичниот систем.

Со помош на неа, тврдат научниците, ќе биде можно да се создаваат материјали со одредени особини и нанопрашина.

Превземено од: Локално

Би те интересирало и

Објавена уште една снимка со бркање НЛО, Пентагон молчи

Објавена е нова снимка што од неодамна веќе не се вбројува во „класифицирани тајни документи“, ...

Критична маса #70: „Имаш сериозна врска?“

Што претставува за тебе точакот? Можеби за некои е заменливо парче метал и две гуми. ...