Се’ за храна: Мафини со кајсии и афион

Нивниот изглед е вистинска мамка за очите! Потполно неодоливите мафини со кајсии се одлична идеја за појадок со чаша млеко или за уживање во домашно кафе со пријателите. Вреди да се направат и да се пробаат.

Кате ни кажа дека од оваа доза неа и и излегоа 12 мафини и еден помал колач, а за истите користела специјални калапи за мафини и калап за векна кои неа и се испробани повеќе пати.

Состојки:

  • 3 јајца
  • 6 кајсии
  • 140 гр кафеав шеќер
  • 220 гр брашно
  • 80 мл масло
  • 220 мл млеко
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 1 лажица афион.

Подготовка:

  1. Кајсиите најпрво измијте ги, па исечете ги на помали парчиња.
  2. Јајцата изматете ги заедно со шеќерот додека се претворат во густа смеса на која и се познаваат траги од маталките на миксерот.
  3. Матејќи со најмала брзина на миксерот, додајте ги млекото и маслото.
  4. Во одделен сад измешајте го брашното со прашокот за печиво и постепено матејќи со жица додајте го во изматената смеса.
  5. На крај, додајте ги претходно сечканите кајсии и афионот.
  6. Измешајте добро, а потоа од вака припремената смеса ставајте во калап за мафини и печете на 180 степени, за време од 25 минути. Ако и вас ви остане вишок од смесата, во тој случај искористете калап за печење векна.

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви препорачуваме да прочитате: Тарт со кајсии.

Превземено од: sezahrana.mk

Би те интересирало и

Болт ќе го отвори ГП на Америка

Атлетската суперѕвезда Јусеин Болт ќе има чест да го отвори формирачкиот круг на американското ГП ...

Вештачката интелигенција стана дел од новинарството

Вештачката интелигенција веќе влезе во светот на новинарството, а натаму би можела да стане и ...