Се’ за храна: Ореовка со мед – ликер од млади оревчиња

Превкусно и традиционално подготвувано во нашите домови! Популарниот ликер од зелени ореви го правиме со многу љубов, а му се гостиме цела година. За да биде во поздрава варијанта, полна со јод, а без шеќер, секогаш правиме ореовка со мед!

Оревите лечат од повеќе заболувања, а особено се корисни за штитната жлезда, грлото, дишните патишта, за бронхитис и за зајакнување на имунитетот. Народната медицина ја препорачува ореовката за лечење на анемија, како и за „прва помош“ за стомачни пролеми и забрзување на метаболизмот. Ореовката е богата со јод и е одлична за здравјето на штитната жлезда. Пијте по едно мала чаша за ракија, наутро додека сте гладни, а потоа почекајте барем 30 минути до првиот оброк.

Втората половина на Мај е одредена за берење на малите зелени оревчиња, чија големина во тој период е слична на лешник или маслинка. Ако малку почекате или поради некои други причини не успеете да ги соберете оревчињата додека се толку мали, не грижете се и во почетокот на јуни ќе успеете да направите ореовка.

За една доза со литар лозова ракија потребно е:

Состојки:

  • 40 зелени (млади) оревчиња
  • 300 мл мед (1/3 од тегла)
  • 1 литар лозова ракија.

Дополнително:

  • најлонски нараквици
  • големо пластично шише или уште подобро голема стаклена тегла за складирање.

*Доколку оревчињата се поголеми, можете да направите извесна отстапка во бројот, па наместо 40 да ставите неколку помалку. На пример, ако ставите 90-95 поголеми оревчиња и употребите една тегла мед, можете да додадете уште 3,5 до 4 литри лозова ракија. И во двата случаи ќе добиете добар резултат.

Подготовка:

  1. Најпрво ставете ги нараквици. Ако не ги заштитите рацете, ќе ви се обојат во кафеаво зеленкаста нијанса.
  2. Оревите измијте ги со вода, а потоа пресечете ги на половинки и сместете ги во шишето или теглата, зависно што имате на располагање.
  3. Додајте го медот во садот со исечените ореви.
  4. На крај, додајте ја ракијата и измешајте со пластична лажица или пак затворете го шишето и протресете го, за медот убаво да се стопи и распредели.
  5. Вака припремената ореовка со мед треба да стои на сонце најмалку 40 дена, а содржината треба да ја промешувате секојдневно. И да ја оставите да стои подолго, може да биде само поубава и поквалитетна. Пред послужување благо промешајте го шишето во кое сте ја складирале, на тој начин лековитиот талог ќе се подигне. Мерак кој вреди, за уживање и за здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: Ароматична ореовка по српски рецепт – ликер од зелени ореви.

Превземено од: sezahrana.mk

Би те интересирало и

Зошто циметот е одличен зимски пријател на организмот

Не само што убаво мириса и има специфичен вкус, циметот може да биде одличен пријател ...

Домашна маска за подмладување по рецепт на Софија Лорен

Рецептот за оваа маска за подмладување доаѓа од безвременската убавица Софија Лорен. Добро е тоа ...